Tientallen dieren gestorven tijdens opnames ‘The Hobbit’

© Warner Bros

27 dieren die voor ‘The hobbit’ ingeschakeld werden, stierven op de onveilige ranch waar ze verbleven. Dierenorganisaties, die de wantoestanden aanklagen, eisen dat ze meer toezicht mogen houden.

The American Humane Association (AHA), een van de belangrijkste dierenrechtenorganisaties, wil dat ze naast toezicht op de filmset ook de locaties, waar de dieren verblijven, mogen controleren. Die eis komt er nadat bekend raakte dat tussen 2010 en 2011, in de periode dat ‘The Hobbit’ werd geregisseerd, 27 dieren stierven in schrijnende omstandigheden.

Omdat het AHA onder andere eiste dat een dierenarts aanwezig zou zijn op de filmset, zijn er tijdens de opnames zelf geen dieren gestorven. De organisatie ontdekte wel dat verschillende dieren op de ranch gestorven waren omdat het terrein helemal niet niet geschikt was door de vele diepe putten en rotsen. Opzichters zouden dit herhaaldelijk aan de filmcrew gemeld hebben, maar ze kregen geen gehoor.

Het AHA, gesteund door enkele andere dierenrechtenorganisaties, wil dat ze voortaan op elke filmlocatie en alle plaatsen waar de ‘dierenacteurs’ verblijven toezicht mogen houden. PETA heeft ook al aangekondigd dat ze zullen protesteren tijdens de Nieuw-Zeelandse, Amerikaanse en Britse première van ‘The Hobbit’.

Ondertussen ontkent Matt Dravitzki, de woordvoerder van regisseur Peter Jackson, de beschuldigingen van nalatigheid. Hij benadrukte dat de ranch in 2011 al onderzocht werd nadat er twee paarden gestorven waren. Daarna zou de filmmaatschappij honderdduizenden dollars geïnvesteerd hebben in de ranch, waardoor de leefomstandigheden van de dieren aanzienlijk verbeterden.

Dravitzki voegde er nog aan toe dat Peter Jackson drie van de varkens die in ‘The Hobbit’ gebruikt werden, geadopteerd heeft. (JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content