Tien jaar geleden overleed Katharine Hepburn, First Lady van de Amerikaanse film

Vandaag, zaterdag 29 juni, is de legendarische Amerikaanse actrice Katharine Hepburn (1907 – 2003) exact tien jaar dood. Een kort carrièreoverzicht van één van de invloedrijkste actrices van de 20ste eeuw is dus op z’n plaats.

De leading lady van de Amerikaanse cinema in de vorige eeuw verdient zeker een plaatsje in de galerij der allergrootsten. Vijf iconische films waarin de viervoudige Oscarwinnares schitterde:

The Philadelphia Story (George Cukor, 1940): Drama uit 1940 over de huwelijksperikelen van een gewone, Amerikaanse huisvrouw. Bekroond met twee Academy-awards. Regisseur Howard Hughes kocht de rechten van de film als cadeau voor Katharine Hepburn.

The African Queen (John Huston, 1951): Amerikaanse avonturenfilm uit 1951, over een missionaris die in Afrika het geloof wil verspreiden. Hepburn schreef later een bestseller over haar ervaringen gedurende de opnamen van deze film, die deels plaatsvonden in Afrika.

– Bringing Up Baby (Howard Hawks, 1938): Romantische komedie over een zachtaardige paleontoloog, met Hepburn in de frivole rol van allumeuse. Ondanks een plaats in het American Film Institute en de National Film Registry en positieve kritieken flopte de film gigantisch. Regisseur Hawks zag het regisseren van zijn volgende film in het water vallen en dwong Hepburn haar contract op te kopen.

– Guess Who’s Coming To Dinner (Stanley Kramer, 1967): Voor haar rol van de oerconservatieve galerijhoudster Christina Drayton, die niet opgezet is met het feit dat haar dochter zich verlooft met een zwarte man, won Hepburn een Academy Award voor Beste Actrice. In 2005 werd een nieuwe versie gemaakt van de film met de titel ‘Guess Who’.

– On Golden Pound (Mark Rydell, 1981): Laatste grote kaskraker met de intussen 74-jarige Katharine Hepburn, uit 1981. De film werd laureaat bij de Golden Globes voor Best Motion Picture – Drama. Het scenario kreeg een Writers Guild of America Award voor Beste bewerkte scenario en een Academy Award voor Beste aangepaste scenario. Hepburn ontving een Academy Award voor Beste Actrice en een BAFTA Award for Best Actress in a Leading Role. De film won in totaal drie Oscars. (QSS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content