‘The Wolf of Wall Street’: Regisseur Scorsese ‘naar goede gewoonte’ onder vuur

‘The Wolf of Wall Street’, de nieuwe van Martin Scorsese, maakte bij zijn Oscar-screening een slechte beurt. Vooral de oudere leden wisten de expliciete geweld-, seks- en drugscènes niet te smaken. Voor Scorsese is dat geen primeur.

‘The Wolf of Wall Street’, de nieuwe film van regisseur Martin Scorsese, maakte bij zijn screening voor de Academy of Motion Pictures Arts & Sciences heel wat verontwaardiging los. Vooral de oudere leden wisten de expliciete geweld-, seks- en drugscènes niet te smaken. Voor Scorsese, die nooit controversiële keuzes schuwt, is dat geen primeur.

Een aanwezige screenwriter trakteerde Scorsese en hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio op verwijten allerhande zodra ze de buitenkwamen. Zijn kreten illustreerden de afkeer voor Scorseses ‘The Wolf of Wall Street’ onder sommige leden van de Academy of Motion Pictures Arts & Sciences, de organisatie die ieder jaar de Oscars verzorgt. Een van hen was actrice Hope Holiday, ooit de ster in Billy Wilders komedie ‘The Apartment’. Ze beschreef de reacties op haar Facebook en gaf aan een grondige hekel te hebben aan de film:

“Last night was torture at the Academy–“The Wolf Of Wall Street”—three hours of torture–same disgusting crap over and over again.”

Of de topregisseur de beledigingen aan zijn hart laat komen, is maar de vraag. Het is immers niet de eerste keer dat mensen uit het vak scepsis en weerzin uiten tegenover de gewaagde thema’s en expliciete scènes in zijn films. Enkele van zijn grootste klassiekers waren ten tijde van de screening bijzonder omstreden. ‘Taxi Driver’ uit 1976, bijvoorbeeld, bevatte zo veel brutaal geweld dat het hoofd van de jury in Cannes – Tenneessee Williams, befaamd Amerikaans toneelschrijver – zich openlijk zorgen maakte. Het publiek viel hem daarin bij: het boegeroep weerklonk lang nadat de film beëindigd was.

Ook de screening van ‘The Last Temptation of Christ’ op het Venetiaans Filmfestival van 1988 verliep niet zonder slag of stoot. Collega-regisseur Franco Zeffirelli haalde zijn film ‘Young Toscanini’ uit de programmatie omdat hij ‘The Last Temptation of Christ’ een nodeloze provocatie aan het adres van christenen achtte. Enkele fundamentalistische christenen namen die provocatie inderdaad zeer ernstig, want enkele maanden na de screening pleegden ze een aanslag op een Parijse cinema tijdens een voorstelling van de film. Dertien mensen raakten daarbij gewond.

Ondanks de moeilijke start, kregen beide films toch erkenning. Voor ‘The Last Temptation of Christ’ sleepte Scorsese een Oscarnominatie voor Beste Regisseur in de wacht, met ‘Taxi Driver’ schoot hij zelfs de hoofdvogel af en nam de Gouden Palm in ontvangst. Of ‘The Wolf of Wall Street’ successen van dergelijk kaliber kan evenaren, zal in 2014 moeten blijken. (LR)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content