The Social Network: Nu ook op dvd & Blu-ray

David Fincher regisseert het ontstaan van Facebook als een shakespeareaanse tragedie.

The Social Network (2010)

Film: **** ~ Extra’s: ***

(Sony)

Film. Een van de meest besproken en bejubelde films van dit jaar gaat over de sociaalnetwerksite Facebook, zijn oprichter Mark Zuckerberg en diens rechtszaken. Het -voorlopig – grootste vriendennetwerk ter wereld is virtueel. Is de waarde – geschat op zowat vierendertig miljard dollar – bijgevolg ook virtueel?

Mark Zuckerberg, zesentwintig en miljardair, zal er nu zeker niet wakker van liggen. Zou hij dan wel wakker liggen van de film die op zijn creatie en persoon is gebaseerd? Misschien roept het oorspronkelijke boek The accidental billionaires wel herinneringen op aan de vroegere medeoprichters en huidige rivalen. De vraag blijft wie Mark Zuckerberg is – en wie met hem bevriend wil zijn.

Regisseur David Fincher schildert hem af als een omhooggevallen, zelfingenomen, humorloze en paranoïde nerd. Geen wonder dat hij in zijn regisseurscommentaar de nadruk op de acteursregie legt. Voor Jesse Eisenberg was het alvast een uitdaging om dit onsympathieke personage met verve uit te beelden. Fincher nam soms tot 99 takes om de uitdrukking of blik te verkrijgen die hij voor ogen had.

En dat werkt, Fincher is er met brio in geslaagd om van deze film, waarin hoofdzakelijk achter computerschermen wordt gehandeld of aan tafels wordt gepraat, een sfeerrijke, donkere en energieke sociale schets te maken met ware thrillerallures.

Extra’s. Nog nooit zoveel bleeps in een verhelderende regisseurscommentaar en uitvoerige making-of gehoord als in die van The Social Network. De meer anekdotische toelichtingen van scenarist Aaron Sorkin en de acteurs hadden deze vorm van censuur niet nodig.

Piet Goethals

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content