‘The Land of the Enlightened’ op shortlist European Film Awards

© /

De documentaire van Pieter-Jan De Pue maakt deel uit van de selectie van vijftien Europese documentaires die kans maken op een nominatie voor de European Film Awards, zo meldt de European Film Academy.

De shortlist met vijftien documentaires wordt elk jaar samengesteld door een vijfkoppige jury die zich bij haar keuze baseert op de aanbevelingen van tien vooraanstaande Europese documentairefestivals en de individueel ingeschreven films.

The Land of the Enlightened is het poëtische beeldverhaal over een groep Afghaanse kinderen. Sinds zijn première in januari legde de film al een indrukwekkend parcours af. Op het Sundance Film Festival won hij de Speciale Juryprijs voor Beste Cinematografie terwijl de film ook in de prijzen viel op Documenta Madrid, DocAviv en het Tarkovsky Festival in Rusland.

De shortlist bevat nog twee Nederlands-Belgische coproducties. In A Family Affair verkent Tom Fassaert zijn eigen broze familiegeschiedenis getekend door conflict, een zoektocht die gecompliceerd wordt wanneer zijn grootmoeder hem een onverwachte bekentenis doet. Hanne Phlypo coproduceerde de film voor Vlaanderen. In The Event blikt de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa aan de hand van uniek archiefmateriaal terug op de mislukte staatsgreep in Moskou begin de jaren 90 die het einde van de Sovjet-Unie inluidde. De film werd gecoproduceerd door Nicola Mazzanti van Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief.

Leden van de European Film Academy kiezen uit de geselecteerde documentaires vijf genomineerden. Op 10 december wordt in het Poolse Wroclaw de winnaar als Beste Europese Documentaire bekroond.

(Belga/JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content