The Informant!: Bedrijfsspionagekomedie

Voor deze bedrijfsspionagekomedie baseerde Steven Soderbergh zich op het gelijknamige boek van onderzoeksjournalist Kurt Eichenwald

The Informant! **

Steven Soderbergh met Matt Damon, Scott Bakula, Melanie Lynskey

Mark Whitacre is een plichtsbewuste huisvader die braaf zijn job doet als COO bij een Amerikaanse bioreus. Tot hij merkt dat zijn bazen illegale prijsafspraken maken en hij besluit mee te werken als informant in een onderzoek van het FBI. Helaas neemt Mark – die zich de codenaam 0014 aanmeet omdat hij dubbel zo goed is als James Bond – zijn taak net iets te ernstig zodat hij algauw verstikt raakt in een kluwen van leugens en fraude.

Voor deze bedrijfsspionagekomedie baseerde Steven Soderbergh (Ocean’s Eleven, Traffic, Erin Brockovich, Che) zich op het gelijknamige boek van onderzoeksjournalist Kurt Eichenwald, al laat hij diens bedrijfsethische agenda volledig links liggen. Soderbergh gaat resoluut voor de ironische noot – met dank aan de retroscore van Marvin Hamlisch – en meet Matt Damon daarvoor de snor en het speklaagje van de échte Whitacre aan die in 1995 tien jaar effectief kreeg voor belastingsontduiking, witwassen van geld en ander gesjoemel.

Deze klikspaankomedie swingt dan ook ergens tussen dossierthriller en sitcomfarce, The Insider en The Marx Brothers in, inclusief stijlvol camerawerk, verzorgde early nineties-decors en beheerste tongue-in-cheek vertolkingen. Een geestige satire op de Amerikaanse Droom en de All American Familyman, al dreigen Soderberghs passieloze formalisme en zelfbewuste knipogen hem finaal toch weer eens das en debardeur om te doen. (D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content