‘The Imitation Game’ is grote winnaar van filmfestival Toronto

Benedict Cumberbatch en Keira Knightley © Reuters

Op het internationale filmfestival van Toronto heeft de film ‘Imitation Game’ over een Britse codekraker de publieksprijs gekregen.

De film vertelt het verhaal van de Britse wiskundige Alan Turing die er in slaagde om de Duitse codes te kraken en zo de val van Hitler zou hebben bespoedigd. De rol van codekraker wordt gespeeld door Benedict Cumberbatch, die volgens de critici een puike prestatie neerzette, die we ook kennen van zijn rol in ‘Sherlock Holmes’. Regisseur van dienst is de Noor Morten Tyldum.

De homoseksuele, eerder asociale Turing werd in 1952 veroordeeld wegens zedenfeiten, homoseksualiteit was nog strafbaar in Engeland, en verplicht tot chemische castratie. Twee jaar later pleegde Turing, op 41-jarige leeftijd, zelfmoord. Pas vorig jaar werd hem postuum gratie verleend door de Britse Queen. De film won de publieksprijs in Toronto. Anders dan in Berlijn, Cannes en Venetië is er in Canada geen jury die de winnaar van het festival kiest, maar wordt de winnende film door het publiek gekozen.

De tweede plaats in Toronto is weggelegd voor ‘Learning to Drive’ van Isabel Coixet, met Ben Kingsley en Patricia Clarkson in de hoofdrollen. De prijs voor beste documentairefilm ging naar ‘Beats of the Antonov’ van Hajooj Kuka, dat een beeld schetst van het trieste lot van de Soedanese vluchtelingen. (Belga/LVR/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content