‘The Broken Circle Breakdown’ wint César voor beste buitenlandse film

In Frankrijk heeft ‘The Broken Circle Breakdown’ de César voor de beste buitenlandse film gekregen. Dat gebeurt aan de vooravond van de Oscars, waar de Belgische prent ook genomineerd is.

De Césars zijn de Franse tegenhangers van de Oscars, die in de nacht van zondag op maandag worden uitgereikt. Ook daar kan de film van regisseur Felix Van Groeningen de prijs winnen in de categorie beste niet-Engelstalige film.

“The broken circle breakdown” haalde het op de 39ste uitreiking van de Césars onder meer van een andere Belgische film ‘Dead man talking, en ook van grote buitenlandse producties als ‘Django unchained’, ‘Gravity’ en ‘Blue Jasmine’ en ‘La grande belezza’. Die laatste film is zondagnacht een rechstreekse concurrent in de strijd om de Oscar.

Acteur Johan Heldenbergh, die samen met actrice Veerle Baetens de hoofdrol speelt, nam de prijs in ontvangst. ‘Een heel bijzondere prijs’, reageerde hij achteraf. ‘Het is de eerste Vlaamse film ooit die een César wint.’

Ook Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege was heel enthousiast: ‘Ik feliciteer de voltallige cast en crew van The Broken Circle Breakdown van harte voor de César van Beste Buitenlandse Film. Alabama Monroe brak al potten aan de Franse box office, maar schrijft nu ook geschiedenis met deze César.’

Twee keer prijs

De prijs voor ‘The Broken Circle Breakdown’ was niet het enige Belgische succes op de Césars. Zo won de Belgische kostuumontwerpster Pascaline Chavanne een César in de categorie beste kostuums voor de film ‘Renoir’. Pascaline Chavanne zorgde reeds voor kostuums in de rolprenten ‘Huit femmes’, ‘Gainsbourg (vie héroïque)’, ‘Swimming Pool’ en ‘Potiche’.

De Césars worden sinds 1976 jaarlijks uitgereikt door de Académie des Arts et Techniques du Cinéma, die ruim 4.300 leden telt. Ze worden beschouwd als de Franse tegenhangers van de Oscars.

Ondertussen wordt in Hollywood alles in gereedheid gebracht voor de uitreiking van de 86ste Academy Awards komende zondag. Maandagochtend onze tijd weten we of The Broken Circle Breakdown België ook de eerste Oscar voor Beste Buitenlandse Film bezorgt, bovenop de net gewonnen César. (Belga/TV/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content