‘The Broken Circle Breakdown’ op de shortlist voor de Oscars

© Belga

“The Broken Circle Breakdown” van Felix van Groeningen is één van de negen films op de shortlist voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film.Vijf daarvan krijgen in januari een nominatie.

Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) vrijdag op gezag van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. De film van Van Groeningen werd eind september uitgekozen om België te vertegenwoordigen in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film.

“The Broken Circle Breakdown” vertelt het verhaal van Elise en Didier, die verliefd worden ondanks hun volledig verschillende karakters. Hun relatie wordt danig op de proef gesteld wanneer hun dochter Maybelle ziek wordt en overlijdt.

Vijf nominaties

Vijf van de negen titels zullen op 16 januari een nominatie in de wacht slepen voor de 86ste Academy Awards. De vijf genomineerden zullen worden gekozen via geheime stemming door het Foreign Language Film Award Committee. Nieuw dit jaar is dat de vijf finalisten ook op dvd verspreid zullen worden naar alle actieve leden van de Academy, die daardoor automatisch in aanmerking komen om deel te nemen aan de finale stemronde.

De concurrentie

“The Broken Circle Breakdown” neemt het in zijn categorie op tegen de films “An Episode in the Life of an Iron Picker” (“Epizoda u zivotu beraca zeljeza”) van Danis Tanovic (Bosnië-Herzegovina), “L’image manquante” van Rithy Panh (Cambodja), “Jagten” van Thomas Vinterberg (Denemarken), “Zwei Leben” van Georg Maas (Duitsland), “The Grandmaster” (“Yi dai zong shi”) van Wong Kar-wai (Hongkong), “The Notebook” (“A nagy füzet”) van Janos Szasz (Hongarije), “La grande bellezza” (Paolo Sorrentino) en “Omar” van Hany Abu-Assad (Palestina).

De Academy Awards worden op zondag 2 maart uitgereikt in Hollywood. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content