‘The Broken Circle Breakdown’ maakt kans op LUX Prijs van Europeese Parlement

© Belga

De film ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix Van Groeningen is een van de drie finalisten voor de LUX Prijs van het Europees Parlement. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.

De film ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix Van Groeningen is een van de drie finalisten voor de LUX Prijs van het Europees Parlement. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Het nieuws over de nominatie werd wereldkundig gemaakt tijdens een persconferentie van de Venice Days in Rome. Zo maakt ‘The Broken Circle Breakdown’ kans, naast twee andere films, om de Lux Prijs in de wacht te slepen. Deze prijs werd in 2007 in het leven geroepen door het Europese Parlement en wordt elk jaar uitgereikt aan een film die tot in de kern van Europese sociale en maatschappelijke vraagstukken doordringt.

Andere finalisten

In juni werd al bekendgemaakt dat de film bij de laatste tien zat, nu bij de laatste 3 genomineerden voor deze prijs. De twee andere finalisten zijn de Frans-Italiaanse film ‘Miele’ van regisseur Valeria Golino en het Britse ‘The Selfish Giant’ an Clio Barnard.

Vertoningen over heel Europa

Als een van de drie finalisten zal ‘The Broken Circle Breakdown’ in alle 28 lidstaten van de Europese Unie vertoond worden in het kader van de LUX Film Days. De film zal bovendien ondertiteld worden in de 24 officiële talen van de EU.

De uiteindelijke winnaar van de LUX Prijs wordt tijdens de prijsuitreiking in december bekendgemaakt. Van de winnende film wordt een aangepaste versie voor kijkers met een visuele/ of auditieve beperking gemaakt. Elke lidstaat krijgt daarnaast ook een 3mm-kopij van de film.

Eerdere winnaars van de LUX Prijs waren onder meer ‘Auf der anderen Seite’ en ‘Le silence de Lorna’ van de broers Dardenne. (Belga/LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content