The Artist wint Bafta voor beste film

De stomme zwart-witprent “The Artist” is op de Bafta Awards, de belangrijkste Britse filmprijzen, uitgeroepen tot beste film. Hoofdrolspeler Jean Dujardin werd gelauwerd als beste acteur.

The Artis vormt een ode aan de cinema van begin 20e eeuw. De zwart-witfilm van van Michel Hazanavicius wordt gezien als grote kanshebber bij de Amerikaanse Oscars, die binnen een paar weken worden uitgereikt. Eerder kon de film al drie van de zes nominaties bij de Golden Globes verzilveren: die van beste komedie/musical, beste acteur in een komedie/musical en beste originele muziek.

Meryl Streep beste actrice

De eer van beste acteur en actrice gingen respectievelijk naar Jean Dujardin en naar Meryl Streep voor haar portrettering van de Britse premier Margaret Thatcher in “The Iron Lady”. Eerder won Streep al eens de bafta voor beste actrice in 1981, voor haar vertolking in “The French Lieutenant’s Woman”.

Ook voor de Amerikaanse Oscars, die binnen twee weken worden uitgereikt, zijn Jean Dujardin en Meryl Streep genomineerd als ‘beste acteur” en “beste actrice”. De andere genomineerde films in de categorie ‘beste film’ waren voor de editie 2012 The Descendants, The Help en Tinker Tailor Soldier Spy.

Grote onderscheiding voor John Hurt

De Britse John Hurt (The Elephant Man) tot slot werd geloofd voor zijn “voortreffelijke prestatie in de Britse film”. Martin Scorsese ontving het erelidmaatschap van de British Academy. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content