‘Terug naar morgen’: Lukas Bossuyt viert première debuutfilm op Wereldfilmfestival van Montréal

Koen De Graeve in 'Terug naar morgen'. © gf

‘Terug naar morgen’, het speelfilmdebuut van Lukas Bossuyt, is geselecteerd op het Wereldfilmfestival van Montréal dat eind augustus van start gaat. Ook de korte films Empire en Nkosi Coiffure worden er voor het eerst voorgesteld in Competitie.

In Terug naar morgen, een romantisch drama met een vleugje sciencefiction, doet de befaamde professor Viktor en zijn assistent Titus een baanbrekende ontdekking: ze vinden een manier om de tijd te manipuleren door e-mails naar het verleden te sturen. Maar het verleden veranderen, is niet zonder risico. Koen De Graeve, Matteo Simoni en Robrecht Vanden Thoren spelen de hoofdrollen. In Montreal wordt de prent voorgesteld in de competitie voor debuutfilms, zo meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds. Op 30 september loopt hij bij ons in de zalen.

Terug naar morgen is de eerste speelfilm op het palmares van Lukas Bossuyt, die tot nu toe vooral commercials draaide, actief was als scenarist voor een aantal Vlaamse televisiereeksen (Aspe, De Rodenburgs) en enkele eigen kortfilms realiseerde.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook twee korte Vlaamse films beleven dit jaar hun wereldpremière in Competitie. Na Kaïn en The Fall toont Kristof Hoornaert met zijn nieuwe film Empire, een momentopname in real-time van een gezin in onze huidige maatschappij. De cast bestaat uit Ina Geerts en Kris Cuppens.

In Nkosi Coiffure van Frederike Migom probeert een vrouw te ontsnappen aan een ruzie met haar vriend door een Afrikaanse kapperszaak binnen te vluchten. Aanvankelijk wordt ze gesteund door de vrouwen. Maar wanneer zij de oorzaak van de ruzie te horen krijgen, lopen de meningen uiteen.

Brabançonne van Vincent Bal – waarin twee Belgische fanfares elkaar de loef willen afsteken op het Europees kampioenschap – werd daarnaast opgepikt voor de sectie World Greats. Met dat programma wil het festival films van gevestigde waarden een platform bieden. Verder maakt Trouw met mij, de tweede speelfilm van Kadir Balci, deel uit van het Panorama-luik. A Private View produceerde deze komedie over een Vlaamse sportleraar die zijn Turkse collega ten huwelijk vraagt, maar af te rekenen krijgt met de vooroordelen en tradities van beide families.

De korte film Olav van Jacinta Agten krijgt zijn internationale première binnen de Focus op Wereldcinema. Het uitgangspunt is de relatie van macht en manipulatie tussen een 70-jarige moeder en haar 38-jarige zoon die in een afgelegen huisje ver weg van de maatschappij leven.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Trailer Olav from Jacinta Agten on Vimeo.

Binnen het documentaire-luik vinden we ook The Soul is Wandering van Guillaume Vandenberghe terug. Daarin volgt hij de zoon van schilder Philippe Vandenberg terug naar het appartement waar die in 2009 uit het leven stapte.

Tot slot is Dissonant, een kortfilm van Jurgen Willocx, uitgenodigd voor het Student Film Festival dat gehouden wordt binnen de marge van het Wereldfilmfestival. In dat verhaal brengt een oude cassette vol herinneringen de 13-jarige zwijgzame Mario dichter bij zijn stugge en in zichzelf gekeerde vader.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

DISSONANT | OFFICIAL trailer from Earlybirds Films on Vimeo.

Het Wereldfilmfestival van Montréal loopt van 27 augustus tot 7 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content