Terrorist Carlos The Jackal niet te spreken over Assayas’ verfilming

De Venezolaanse terrorist Ilich Ramírez Sánchez, ook wel bekend onder de naam Carlos The Jackal, is niet te spreken over het mini-epos dat regisseur Olivier Assayas over zijn leven maakte.

Carlos, het 5,5 uur durende portret dat de Franse regisseur Olivier Assayas inblikte over de Venezolaanse terrorist Ilich Ramírez Sánchez, bijgenaamd Carlos the Jackal, is niet in goede aarde gevallen bij Sánchez zelf. Carlos wordt buiten competitie getoond op het filmfestival in Cannes.

Sánchez, die in de jaren ’70 internationaal één van de meest gezochte misdadigers was, heeft commentaar gegeven op het TV-epos van Assayas vanuit La Santé Prison in Parijs, waar hij een levenslange celstraf uitzit. Zijn personage, dat vertolkt wordt door Edgar Ramírez, is volgens hem een karikatuur geworden, en de ‘revolutionairen’ in Carlos zijn marionetten in plaats van echte strijders. Verder heeft hij nog commentaar op zijn sigarettenverslaving in de film. “Ik rook geen sigaretten. Ik rook al sigaren sinds 1969. Dat is geen geheim.”

Carlos The Jackal kwam in zijn latere leven terecht in Jordanië, waar hij lid werd van PFLP, het Popular Front for the Liberation of Palestine. Begin jaren ’70 werd hij geassocieerd met tal van aanslagen en in 1975 was hij de leider van de bende die een OPEC-bijeenkomst overviel en zestig personen gijzelde, met drie doden tot gevolg.

Regisseur Assayas bedoelde Carlos oorspronkelijk als miniserie voor de Franse televisie, maar uiteindelijk zal zijn versie naast Cannes ook in drie delen op het Amerikaanse Sundance Channel te zien zijn.

Sanne Jehoul

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content