Tegenvallende kijkcijfers voor Oscars

Chris Rock © REUTERS

‘Slechts’ 34,3 miljoen mensen hebben Leonardo DiCaprio zondag zijn eerste Oscar zien winnen. Dat heeft televisiezender ABC, die elk jaar de Academy Awards uitzendt, gemeld. Het gaat om het laagste aantal kijkers sinds 2008.

Vorig jaar keken nog 37,3 miljoen mensen naar de Oscars op ABC, en de editie van 2014 die werd gepresenteerd door Ellen de Generes lokte met 43,7 miljoen zelfs het recordaantal kijkers. In 2008 zagen slechts 32 miljoen mensen “No country for old men” de Oscar winnen voor de beste film.

De Oscarceremonie, traditioneel een van de best bekeken tv-programma’s in de VS, werd ook uitgezonden via verschillende livestreams, zoals die van de Duitse tv-zender ProSieben.

Had boycot effect?

Burgerrechtenactivist Al Sharpton, die met zijn beweging National Action Network had opgeroepen om de Oscars te boycotten omdat er geen niet-blanke acteurs of actrices genomineerd werden, verklaarde in een persbericht dat zijn oproep de daling van het aantal kijkers deels kan verklaren. “Zij die lachten met de oproep om niet naar de uitzending te kijken, lachen nu minder”, zei hij.

Volgens Variety.com, de bijbel van de filmsector, zou een ceremonie die controversieel en polemisch belooft te worden, juist meer kijkers kunnen aantrekken. De krant Los Angeles Times schreef dat er de laatste jaren in het algemeen een dalende trend is in het aantal kijkers voor prijsuitreikingen. Volgens de krant en Variety kan het dalende aantal kijkers bovendien verklaard worden door het gebrek aan een grote “blockbuster” tussen de genomineerden voor de categorie beste film.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content