Spanje knipt aanzienlijk in filmbudget

De Spaanse regering heeft besloten om de filmsubsidies aanzienlijk te verlagen.

Dat Spanje in een diepe financiële crisis zit, is geen geheim meer. De regering heeft eerder al tot ongenoegen van Europa het doel voor de begroting naar boven aangepast. Nu willen ze het budget voor hun Centraal Film Beschermingsfonds laten dalen met 36 procent tot €49 miljoen. Lokale televisiezenders zijn wel nog steeds verplicht om met drie procent van hun jaarlijkse omzet films van Spaanse bodem vooraf te kopen of te coproduceren. Voor de openbare omroep RTVE zal dit stijgen tot zes procent.


Of de besparingen echt een grote impact zullen hebben op het aantal producties is nog maar de vraag. Het aantal aanvragen in april is drie keer lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het probleem van de Spaanse filmindustrie ligt dus niet bij de regering die minder kan investeren maar vooral bij de dalende vraag van de consument. Door piraterij is de DVD-markt gedecimeerd en stellen de meeste nationale films teleur in de box office.


De Spaanse krant El País publiceerde op haar website een regeringsmededeling over de geplande besparingen. De minister van financiën Cristóbal Montoro deelt de top drie prioriteiten van de regering mee: “Primero el déficit, secundo el déficit y tercero el déficit”. Dit betekent zoveel als: ten eerste het begrotingstekort, ten tweede het begrotingstekort en ten derde het begrotingstekort. (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content