Spaanse filmdiva Sara Montiel overleden

© Reuters

De actrice Sara Montiel, de grootste diva uit de Spaanse filmgeschiedenis, is gestorven. Sara Montiel was de eerste Spaanse actrice die succes boekte in Hollywood.

De actrice Sara Montiel, de grootste diva uit de Spaanse filmgeschiedenis, is gestorven. Ze overleed volgens de hulpdiensten op 85-jarige leeftijd in haar woning in Madrid. Sara Montiel was de eerste Spaanse actrice die succes boekte in Hollywood.

Ze werd geboren in het dorpje Campo de Criptana in Centraal Spanje en lanceerde haar eerste internationale succes in Mexico. Ze maakte haar Amerikaans debuut in de film ‘Vera Cruz’ van Robert Aldrich, waarin ze in 1954 samen met Gary Cooper en Burt Lancaster voor de camera stond. Ze deelde het witte doek ook met Joan Fontaine en Mario Lanza in ‘Serenade’ (1956) en met Rod Steiger en Charles Bronson in ‘Run of the Arrow’ (1957).

De Spaanse Mae West speelde in een vijftigtal films en groeide uit tot het sekssymbool van de jaren vijftig en zestig. Ondanks dat haar laatste filmrol al dateert van bijna 40 jaar geleden, behield ze haar imago van glamoureuze diva. María Antonia Abad Fernández, zoals de actrice in werkelijkheid heet, ging ook als zangeres op toernee en nam een 30-tal platen op, waaronder bijvoorbeeld de sensuele versie van ‘Besame Mucho’.

Haar schoonheid fascineerde niet alleen het filmpubliek, maar ook persoonlijkheden als schrijver Ernest Hemingway, die ze sigaren leerde roken, of de Nobelprijswinnaar Geneeskunde Severo Ochoa. “Ik ben soms teleurgesteld in mijn schoonheid”, zei ze ooit. “Het uiterlijk is een handicap. Critici prijzen enkel mijn schoonheid, maar nooit mijn acteertalent”. Sara Montiel was viermaal getrouwd. Haar eerste echtgenoot was Anthony Mann, de Amerikaanse regisseur van ‘Serenade’. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content