Scarlett Johansson in verloren film Kubrick

Een voor Stanley Kubrick geschreven draaiboek dat pas in 1999, na zijn dood, werd teruggevonden, wordt nu een film met Scarlett Johansson en Sam Rockwell.

De weduwe van Stanley Kubrick zei in 2006 tegen The New York Times dat haar man steevast ideeën te over had. ‘Er waren altijd tal van verhalen, dingen waarmee hij begon, dingen die hij liet liggen. Het was soms net een waterval.’

Een van die dingen was het draaiboek van Lunatic At Large, dat cultauteur Jim Thompson voor hem had geschreven. Kubrick was het kwijtgeraakt en pas in 1999, na zijn dood, ontdekte zijn schoonzoon het samen met een archivaris. Er werd besloten de film alsnog te maken. Stephen R. Clarke breidde het tachtig bladzijden tellende draaiboek uit tot een volumineuzer script. In 2006 schreef The New York Times het volgende over Clarke’s versie:

‘Het speelt zich af in het New York van 1956 en gaat over Johnnie Sheppard, een voormalige circuswerker met woedebeheersingsproblemen, en Joyce, een nerveuze, aantrekkelijke kroegtijgerin die hij oppikt in een Hoppereske tavernescène. Er is een krantenverkoper die de aandacht probeert te trekken met een onheilspellende kop, een autoachtervolging op een overweg waar een trein komt aangereden, en een romantisch interludium in een spookachtige, verlaten berghut. Het hoogtepunt van de film is een kermisscène waarin Joyce, verdwaald en bang, tussen de tenten loopt en een freakshow tegenkomt met de bekende types: de alligatorman, de vrouw met het muildierhoofd, de dwergaapmeid, de idioot met de schedel vol nagels.’

Scarlett Johansson zal waarschijnlijk de rol van Joyce op zich nemen. En Sam Rockwell, die net als Johansson in Iron Man 2 te zien is, zou Johnnie spelen. Of het script ondertussen nog werd gewijzigd, valt net als wie producet en regisseert, niet op te maken uit het twitterbericht dat Production Weeklyde wereld instuurde:

Scarlett Johansson & Sam Rockwell attached to star in Lunatic At Large based on an original story by novelist Jim Thompson & Stanley Kubrick.

Jim Thompson en Stanley Kubrick werkten samen aan de films The Killing (1956) en Paths of Glory (1957). Thompson was diep teleurgesteld toen Lunatic At Large niet werd verfilmd. Hij stierf in 1977 en pas in de jaren negentig ontstond er weer interesse voor zijn werk. Toen werden vier van zijn romans verfilmd: After Dark, My Sweet (1990), The Grifters (1990), The Getaway (1994) en Hit me (1996).

Lunatic At Large is niet het eerste Kubrickproject dat na zijn dood toch nog in de zalen komt. Steven Spielberg draaide eerder Artificial Intelligence: AI op basis van de samenwerking tussen Kubrick en schrijver Brian Aldiss.

Voor de geïnteresseerden: een korte, tweedelige docu over Kubrick:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Sam De Ryck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content