‘Saw Patrol’ en andere bizarre filmduo’s

© National
Tobias Cobbaert

Barbie en Oppenheimer zijn niet de enige twee erg verschillende films die een releasedatum delen en daardoor een opvallende dubbelaffiche vormen.

Saw X en Paw Patrol: the Mighty Movie (29 september 2023)

De hype rond ‘Barbenheimer’ is nog niet gaan liggen of er dient zich al een nieuwe kandidaat aan voor een onvergetelijke cinemadag. In de Verenigde Staten verschijnt Saw X, het tiende deel van de beruchte torture-pornfranchise rond het sadistische meesterbrein Jigsaw, op 29 september. Oplettende TikTokgebruikers merkten op dat Saw X die releasedatum deelt met Paw Patrol: the Mighty Movie, een langspeelfilm gebaseerd op de hyperactieve kinderserie over reddingshonden. Het fenomeen kreeg de welluidende titel ‘Saw Patrol’ opgespeld. Welke film een grotere marteling wordt om effectief te bekijken, laten we in het midden.

© National

The Dark Knight en Mamma Mia! (18 juli 2008)

Tegenwoordig heeft iedereen het over Barbenheimer en Saw Patrol, maar uiteraard waren dat niet de eerste keren dat twee grote producties op dezelfde dag uitkwamen. Het was zelfs niet de eerste keer dat een donkere film van Christopher Nolan het moest opnemen tegen een veel kleurrijkere tegenstander. Op 18 juli 2008 konden cinemabezoekers kiezen tussen The Dark Knight, Nolans poging om Batman wat duistere sérieux te geven, of de razend populaire ABBA-musical Mamma Mia! Helaas kunnen we niet terugvinden welke dresscode er gold voor wie beide films op dezelfde dag gingen kijken.

© National

The Matrix en 10 Things I Hate about You (31 maart 1999)

In de ene hoek hebben we een revolutionaire science-fictionblockbuster die heel wat moderne angsten omtrent technologie voorspelde én ervoor zou zorgen dat zonnebrillen en lange, zwarte jassen de komende jaren cool zouden worden. In de andere hoek hebben we een op Shakespeare gebaseerde romantische komedie die zou uitgroeien tot een cultklassieker, een voorbeeld voor toekomstige romcoms zou worden én van Heath Ledger een hartendief zou maken. Met de gelijktijdige release van The Matrix en 10 Things I Hate about You werden de jaren negentig met een knaller afgesloten.

© National

Batman en Honey, I Shrunk the Kids (23 juni 1989)

Ook de eighties werden afgesloten met een opvallende double bill, zij het iets minder iconisch. Batman maakte opnieuw zijn opwachting, ditmaal onder de regie van Tim Burton. Daartegenover stond de Disneykomedie Honey, I Shrunk the Kids. Minder legendarisch, maar nog steeds goed voor twee vervolgen en een binnenspeeltuin in Walt Disney World Resort in Florida. Die laatste werd in 2016 weliswaar weer afgebroken, wat iets zegt over de culturele impact van de komedie. Toch kan hij vandaag nog steeds uitstekend tegenwicht bieden tegen onze vleermuisman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content