Sam Louwyck wint Vlaamse Cultuurprijs voor Film 2014

Sam Louwyck © Beeld uit 'Nasty Bitter Sweet'
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Tijdens de Avond van het Filmberoep op het Film Fest Gent heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs voor Film 2014 overhandigd aan Sam Louwyck. ‘Hij is als acteur, danser, choreagraaf en zanger van alle markten thuis’, dixit Gatz.

De jury prees Sam Louwyck – vorig jaar te zien in de op het filmfestival van Cannes met de Grand Prix bekroonde film Le Meraviglie (Alice Rohrwacher), en op het Film Fest Gent te bewonderen in D’Ardennen, Les Cowboys, Brak en de fictiereeks Bevergem – omwille van zijn ‘kosmopolitische karakter’.

‘Sam Louwycks lichaam, houdingen en bewegingen vertellen meer dan dialogen’

‘Hij is meertalig en speelt niet enkel in producties van over de taalgrens, maar ook in internationale parels’, klonk het. ‘Bovendien maakt hij steeds artistiek doordachte keuzes. Zijn loopbaan getuigt van coherentie op het vlak van kwaliteit – denk maar aan Rundskop, Het vijfde seizoen, Ex Drummer en Any way the wind blows. De acteur heeft een heel eigen parcours afgelegd. Zijn professionele ervaringen als zanger, danser en choreograaf neemt hij probleemloos mee als acteur en dat maakt zijn stijl uniek. Zijn lichaam, houdingen en bewegingen vertellen meer dan dialogen. Hij sloopt de schotten tussen disciplines, toont aan dat dit loont en dat het een verrijking vormt voor de filmwereld.’

‘Louwyck schittert in hoofd- en bijrollen’

‘Sam Louwyck is van alle markten thuis’, vulde Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz aan. ‘Hij is danser, choreograaf en zanger. Die bagage weet hij op een subtiele manier te incorporeren in zijn personages als acteur en hij schittert daarmee in Vlaamse en internationale filmproducties, in hoofd- en bijrollen.’

De uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs voor Film vond plaats aan het einde van een inspiratiedag voor organisaties uit de filmscene, een initiatief van Creative Europe Desk Vlaanderen, het Vlaams Audiovisueel Fonds en het Film Fest Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content