Russische cultregisseur Aleksej Balabanov overleden

© AFP

De Russische cultregisseur Aleksej Balabanov is in de buurt van Sint-Petersburg op 54-jarige leeftijd overleden.

Dat meldde het Russische nieuwsagentschap Ria Novosti. Balabanov was al een tijdje ziek en werd het slachtoffer van een hartaanval.

Als cineast behandelde Balabanov taboeonderwerpen als de onderdrukking van gastarbeiders, de behandeling van terminale zieken en de humanitaire wantoestanden teweeggebracht door oorlogen.

Zijn harde en bittere film “Gruz 200” (Cargo 200) gaat over de manier waarop de Sovjetrussische staat omging met zijn soldaten die in Afghanistan waren omgekomen; het veelvuldig gelauwerde “Vojna” (De Oorlog) buigt zich over het conflict in Tsjetsjenië. Alle films van Balabanov hebben één overkoepelend thema: de hardheid en harteloosheid van de Russische maatschappij.

In totaal regisseerde Balabanov 16 films, waaronder “Brat’1” en “Brat’2” (Broer) over een jongeman uit Sint-Petersburg, Balabanovs thuisstad, die in het post-communistische Rusland in een spiraal van geweld terechkomt. Aangeklaagd wordt hoe de staat er niet in slaagt een verandering ten goede te bewerkstelligen.

Zijn laatste film, “Ja tozje chotsjoe” (Ik wil ook), werd in 2012 op het Filmfestival van Venetië vertoond. In die film speelt hij zelf een regisseur die sterft. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content