Robert De Niro wordt juryvoorzitter op het Festival De Cannes

Robert De Niro valt de eer te beurt om op het 64″ Festival De Cannes de jury voor te zitten.

De gevierde Amerikaanse acteur aanvaarde de uitnodiging om de voorzittersstoel in te nemen en noemde het een zeldzame kans “aangezien het festival een van de oudste en beste ter wereld is.”

De Niro zelf wordt algemeen als een van de beste en meest succesvolle acteurs van zijn generatie beschouwd en kan een bijzonder indrukwekkend palmares voorleggen. Voordat hij voorgoed doorbrak met Taxi Driver, dat in 1974 de Palme D’Or won, speelde hij al mee in Martin Scorseses ‘Mean Streets’ en in ‘The Godfather Part II’ van Francis Ford Coppola. Voor die rol won hij trouwens de Oscar voor beste mannelijke bijrol. In 1980 levert zijn rol in ‘Raging Bull’ hem de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol op.

Een volledig overzicht van zijn carrière zou ons te ver brengen, maar zijn rollen in films als Bernardo Bertoluccis ‘Novocento’, ‘The Deerhunter’ van Michael Cimino, ‘Once Upon A Time In America’ van Sergio Leone, Brian De Palmas ‘The Untouchables’ en Martin Scorseses ‘Goodfellas’ hebben toch allemaal hun plaatsje in de filmgeschiedenis verdiend.

De Niros eigen ervaringen als medeoprichter van het Tribeca filmfestival in New York helpen hem alvast om nederig te blijven: “In de jaren tachtig diende ik al twee keer als voorzitter van de jury, dus ik weet dat dit voor mij en mijn collega juryleden geen makkelijke taak wordt.”

Het Festival De Cannes heeft plaats van 11 tot en met 22 mei.

Arnout Vermeire

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content