Solomon Burke: Vette plaat

Solomon Burke, net zeventig geworden, laat op ‘Nothing’s Impossible’ nog eens diep in zijn soul kijken.

Solomon Burke ***

Nothing’s Impossible

Soul

V2

Een vadsige veelvraat op een troon. België heeft er sinds kort ook één, maar wij stellen voorlopig meer fiducie in zijn Amerikaanse pendant: de minstens even majesteitelijke Solomon Burke. Als hij zijn omvangrijke derrière op een troon parkeert, is het tenminste om te zingen. En bovendien hangen in zijn rug nooit akelige leeuwenvlaggen te wapperen en hebben we hem nog nooit een Waal horen beledigen.

Voor wie niet zo vertrouwd is met leven en werk van Solomon Burke: zo’n 150 kilo en twee à drie kinnen geleden was hij een predikant slash begrafenisondernemer in Philadelphia, heden staat hij te boek als een – euhm – gewichtige muzieklegende en wordt hij geloofd en geprezen als The King of Rock & Soul.

Hij is de originele uitvoerder van de Stonesklassieker Cry To Me. Hij is de auteur van het door The Blues Brothers gerecupereerde Everybody Needs Somebody To Love. Hij wordt op handen gedragen door Mick Jagger, Wilson Pickett, Bruce Springsteen en – we kid you not – Johannes Paulus II. En ondanks zijn volumineuze verschijning is hij een wandelend vraagstuk voor de fertiliteitswetenschap, want vader van 21 kinderen, meer dan 90 kleinkinderen en meer dan 20 achterkleinkinderen.

Diep in de winter van zijn leven maakt Solomon Burke overigens een verdiende renaissance door. In 2002 knokte hij zich weer op het voorplan met Don’t Give Up On Me, waarvoor onder meer Bob Dylan, Tom Waits en Elvis Costello de songs aanleverden. En drie fraaie platen later is er Nothing’s Impossible, een sentimentele soulplaat opgenomen onder auspiciën van wijlen Willie Mitchell en misschien wel zijn beste sinds zijn comebackplaat van acht jaar geleden.

Nothing’s Impossible is één en al degelijkheid. De songs, het merendeel van de hand van Willie Mitchell, blinken uit in eenvoud en waarachtigheid. De arrangementen, nu eens zwoel en dan weer funky, onderscheiden zich in flair en vindingrijkheid. De productie, warm en teder, baadt in een sfeer van rust en gemoedelijkheid. En of Burke nu vocaal uitvaart tegen kwetterende hoorns zoals in Everything About You of net de zachtmoedige crooner uithangt in It Must Be Love of You Needed Me: altijd klinkt zijn stem als een misthoorn in een zee van ledigheid.

Ons Solomonsoordeel: vette plaat.

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content