Reissue: drie keer shoegazen met My Bloody Valentine

My Bloody Valentine brengt ongeveer zijn hele discografie opnieuw uit. Buiten de shoegazeklassiekers ‘Loveless’ en ‘Isn’t Anything’ remasterden Kevin Shields en co ook het beste werk uit hun EP’s.

My Bloody Valentine

Loveless **** Isn’t Anything *** EP’s 1988 – 1991 ***Noiserock

Sony Music

WAT?

Ze worden weleens de Velvet Underground van de jaren 80 genoemd. De uitvinders van de shoegaze ook. Maar vooral: the loudest band on earth. Wie hun trommelvliesteisterende passage op Pukkelpop 2009 meemaakte – met volumepieken tot 115 dB – zal er alleszins niet van opkijken dat zowel frontman Kevin Shields als co-zangeres Bilinda Butcher van My Bloody Valentine aan tinnitus lijden. Wie dan weer de wispelturige reputatie van überperfectionist Kevin Shields kent, zal het niet verbazen dat de geremasterde heruitgaven van Isn’t Anything en Loveless even vaak werden aangekondigd als weer afgelast. Maar nu zijn ze er dus toch, de remasters in kwestie, en die van magnum opus Loveless zelfs in tweevoud: één versie werd geremasterd van de original tape en – voor de bezitters van een stel bionische oren die mogelijks het verschillen zouden kunnen horen – één van de half inch analogue tape.

Aangezien My Bloody Valentine na Loveless nooit meer over die indrukwekkende wall of sound heen is geraakt voor een opvolger, achten we ons dubbel gelukkig dat Shields & co aan die remasters ook EP’s 1988 – 1991 hebben toegevoegd: een dubbelaar met zomaar even 24 tracks uit hun EP’s, waarvan er een heel aantal nooit eerder zijn verschenen. Wie vertrouwd is met de van fuzz, distortion, feedback en a whole lotta noise doortrokken janglerock van hun reguliere studioplaten, zal met enige ontzetting vaststellen dat My Bloody Valentine zijn meest poppy songs verstopte op die EP’s – tussendoorsingle Soon werd door Brian Eno niet toevallig ‘a new standard for pop’ genoemd.

GEPREZEN OF VERGUISD?

Uncut noemde Isn’t Anything al bij de release een van de beste platen van de eighties. En toen hadden ze het nog nét iets betere Loveless nog niet gehoord!

EN VANDAAG?

My Bloody Valentine blijft meer dan twintig jaar later superieure teringherrie. Muzieksite Pitchfork heeft voor EP’s 1988 – 1991 een uitzonderlijke quotering van 9,5 veil en voor Isn’t Anything en Loveless zelfs een ongeziene maximumscore van 10.

CUI BONO?

Elke groep met de blik op de eigen schoentippen is schatplichtig aan My Bloody Valentine: van shoegaze over gothic tot – horresco referens – emorock.

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content