Het Eighties Reveil

De hattrick waarmee R.E.M. de rockrevival van de jaren 80 op gang trapte, wordt op gepaste wijze heruitgebracht.

Murmur (deluxe edition) ***

Reckoning (deluxe edition) ****

Fables of the Reconstruction (25th Anniversary edition) ****

Indierock

Capitol

Spandau Ballet op de radio, Walter Capiau op de tv en foute Milletjassen op straat. Hoe godsgruwelijk deprimerend waren de jaren ’80 niet geweest zonder de weldoende golf van alternatieve gitaarpop en melodieuze indierock die vanuit de US of A op onze kusten kwam aangespoeld? Van alle muzikale pioniers uit the decade that Taste forgot, stampte Sonic Youth de Amerikaanse underground wellicht het hardst onder de kont, maar het was R.E.M. dat er het deksel van lichtte en de underground weer bovengronds bracht.

R.E.M. was ontegensprekelijk een kind van de postpunkgeneratie, maar haar wortels vertakten zich tot diep in de sixties. Sla er de deluxe editions van debuutplaat ‘Murmur’ en opvolger ‘Reckoning’ maar op na: het viertal uit Athens, Georgia wilde even melodieus zijn als The Beatles, even weerbarstig als The Velvet Underground en even meerstemmig als The Byrds en The Beach Boys. Reken daarbij de koele en melancholieke voordracht waarmee Michael Stipe zijn cryptische teksten declameert en u weet meteen wat R.E.M. in die dagen zo volstrekt uniek én onweerstaanbaar maakte. Ook live trouwens: dat bewijzen de concertopnames uit 1983 en 1984 die deel uitmaken van de respectieve deluxe editions van ‘Murmur’ en ‘Reckoning’ ten overvloede.

De verjaardagseditie van ‘Fables of the Reconstruction’, de derde en wellicht meest neerslachtige plaat van R.E.M., is uw zuur verdiende vakantiegeld nog net dat tikje méér waard. Het geremasterde album is vergezeld van ‘The Athens Demos’ – zeg maar: de blauwdruk van de uiteindelijke plaat, plus enkele superbe outtakes – én een begeleidend schrijven van gitarist Peter Buck, waarin de vier bandleden anno 1985 onomwonden ‘prime candidates for rehab‘ worden genoemd.

‘Shiny Happy People’ was toen nog een wazig toekomstvisioen.

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content