Brendan Benson: Niet toevallig een Raconteur

Lang voordat Brendan Benson een Raconteur werd, had deze singer-songwriter uit Michigan al enig renommee vergaard met zijn melodische, clevere powerpop. Met ‘You Were Right’ heeft hij nu een zesde soloplaat.

Brendan Benson *** You Were Right

pop / rock

Lojinx

Lang voordat Brendan Benson een Raconteur werd (of zoals hij wel eens zonder veel manieren wordt gekarakteriseerd: Jack Whites sidekick in The Raconteurs), had deze singer-songwriter uit Michigan al enig renommee vergaard met zijn melodische, clevere powerpop. Het volstaat om met name zijn tweede langspeler Lapalco uit 2002 aan een beluistering te onderwerpen om tamelijk wat talent ter zake te constateren. Niks nieuws, wel catchy, als u om een soundbite verlegen zit.

Ook op zijn zesde soloplaat blijft Benson netjes binnen het idioom van seventiesartiesten die zich ferm door de Beatleserfenis aangetast wisten: Badfinger, Cheap Trick en, euh, Paul McCartney. In de van joie de vivre barstende harmonieën van As of Tonight zit een fikse geut Raspberries, en het zonovergoten, countrygetinte Diamond moet ongeveer hetzelfde betekenen als een reisje Amerikaanse westkust winnen dankzij Vlaanderen vakantieland. Benson heeft er een hand van weg om zijn aanvaringen met de andere kunne in geestige, soms groteske teksten te gieten. Een extract als ‘I don’t mind being tossed around / Be your play thing, be your dog / I don’t need to hear a sound / Just your heart once in a while’ is exemplarisch, net als songtitel She’s Trying to Poison Me.

Te geinig om nog veel geloofwaardigheid over te houden zijn dan weer de blues- en soulpastiches halverwege. Een vruchtbaardere verkenning van de grenzen is I’ll Never Tell, waarin lome reggae en molenwiekende rock tikkertje spelen. Benson, nochtans een gretig multi-instrumentalist, opteerde er voor deze plaat wijselijk voor om een band samen te stellen uit voormalige Posies en Cardinals. Dat garandeert een mate van energie en wendbaarheid die maakt dat je op You Were Right niet struikelt over het occasionele overbodige nummer.

Kurt Blondeel

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content