Belle And Sebastian: Liefdesbrievenromantiek

‘Write About Love’, de eerste langspeler van Belle and Sebastian in vier jaar tijd, is gedrenkt in ouderwetse liefdesbrievenromantiek.

Belle And Sebastian *** Write About Love Indiepop

Rough Trade

Op haar nieuwste plaat bedient Belle and Sebastian zich van de aandoenlijke, vaak ronduit vertederende kracht van liefdesbrievenromantiek. Write About Love heet het nieuwe werkstukje van de Schotse groep, en het gaat getooid in melancholieke zwart-witfoto’s van jonge, zichtbaar door Cupido aangeschoten vrouwen die – starend naar een blanco blad – woorden wikken en versregels wegen als waren het kostbare kruidenmengsels op een apothekersschaal.

Het is het soort sfeerschepping dat Write About Love al meteen enige nostalgische chique verleent, maar ook muzikaal zwelgt de eerste langspeler van Belle and Sebastian sinds 2006 weer als vanouds in stijlen en genres uit lang vervolgen tijden. Gloedvolle kamerpop bijvoorbeeld, vaak met orkestrale trekjes en een schalkse knipoog in de richting van Burt Bacharach. Maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar de jaren 60 van The Mama’s & The Papa’s en de jaren 70 van Fleetwood Mac. I’m Not Living In The Real World is zelfs heerlijke northern soul met succulente close harmonies à la The Beach Boys erbovenop.

Van zanger Stuart Murdoch is bovendien bekend dat hij altijd wonderlijke gastzangeressen weet te casten – zie ook ’s mans zijproject God Help The Girl – en dat is deze keer niet anders. In titelsong Write About Love treedt hij in duet met actrice Carey Mulligan en voor Little Lou, Ugly Jack, Prophet John wist hij zelfs Norah Jones te strikken, ook al hoort die song samen met Calculating Bimbo en afsluiter Sunday’s Pretty Icons tot het Teleurstellende Trio van deze plaat.

Los daarvan is Write About Love het sluitende bewijs dat love songs maar beter aan deskundigen worden overgelaten.

Vincent Byloo

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content