Retrospectieve Cinematek: Alain Tanner in 3 films

Het Brusselse Cinematek organiseert van 10 mei tot 9 juni een retrospectieve van het werk van de Zwitserse nouvelle-vagueregisseur Alain Tanner. Een terugblik in drie films.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Mocht de naam Alain Tanner niet meteen een belletje doen rinkelen: geen paniek! Van 10 mei tot en met 9 juni brengt Cinematek in Brussel een uitgebreide retrospectieve van het werk van de inmiddels 84-jarige Zwitserse regisseur. Tussen boerderij en utopie, de kruising van feit en fictie en Thelma en Louise in de Alpen: 3 toppers uit zijn oeuvre.

Jonas qui aura 25 ans en l’an 2000 (1976)
In deze post-nouvelle-vaguefilm wordt er laconiek omgegaan met de teloorgang en het wegrotten van de mei ’68-generatie en haar utopische hersenspinsels. Zes oud-bloemenkinderen, waaronder een geschiedenisleerkracht, een ontslagen vakbondsman en een bohemienne die zichzelf als tantristische lotusbloem omschrijft, kruisen elkaar op een vrije hippieboerderij maar beseffen tegelijk dat ze in een grijs Zwitserland opgesloten zitten. De titel verwijst naar de ongeboren Jonas, wiens toekomst de idealistische boerderijbewoners met hun gecombineerde levenswijsheden vorm hopen te geven. Tanner schreef het script samen met de Engelse schilder, schrijver en cultuurcriticus John Berger, met wie hij trouwens vaker samenwerkte. De film groeide uit tot een internationaal cultsucces.


Zaterdag 10 mei / 18:30 / Cinematek – Ledouxzaal

La salamandre (1971)

Het bekendste werk van Tanner is deze ingenieuze melange van feit en fictie. De plot is (vrij) simpel: journalist Paul krijgt de opdracht een oud fait divers te herschrijven tot een halffictionele televisie-uitzending. Maar omdat hij zich volledig wil toeleggen op een schijnbaar eindeloos stuk over de Braziliaanse economie, roept hij de hulp van romancier Pierre in. Samen werpen ze zich op het verhaal van Rosemonde, die haar oom zou hebben proberen neer te schieten, maar dat altijd is blijven ontkennen. De feitelijkheid van fictie en de fictionaliteit van feiten is voor Tanner en – opnieuw – John Berger de aanzet tot een heerlijk spel. De oplossing van het moordraadsel doet er niet toe. Wat er wel toe doet, is de niet alleen thematisch weergegeven veelheid aan interpretaties. Zo wordt u als kijker een actieve participant in plaats van passieve consument.


Zaterdag 10 mei / 20:30 / Cinematek – Ledouxzaal

Messidor (1979)

‘Messidor’ zal het vaakst vertoond worden op de CINEMATEK-cyclus en dat heeft zo zijn redenen. Tanner werd er immers mee genomineerd voor een Gouden Beer in Berlijn. Twee jonge Zwitserse meisjes, een geschiedenisstudente en een verkoopster, besluiten hun kleurloze leven achter zich te laten en het platteland op te zoeken. Ze ontmoeten elkaar bij het liften en besluiten hun weg samen voort te zetten. Dat lijkt mooier dan het is, want al snel is het geld op. Voor het vinden van kapitaal en onderdak vertrouwen de twee aanvankelijk nog op de goodwill van de mens, maar na het vinden van een pistool in het dashboardkastje van een auto, slaat dat idealisme om en nemen ze het heft in eigen handen. Thelma en Louise zijn er niets tegen.

(SR)
Zondag 18.05.14 / 18:00 / Cinematek – Plateauzaal Woensdag 21.05.14 / 16:00 / Cinematek – Plateauzaal Zaterdag 24.05.14 / 18:00 / Cinematek – Plateauzaal

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content