Regisseurs in Cannes komen op tegen klimaatsverandering

Filmmaker Bernardo Bertolucci steunt het initiatief Film4Climate © REUTERS

Befaamde regisseurs op het Cannes Film Festival steunen het kersverse initiatief Film4Climate, dat zich inzet om de filmindustrie een meer groene ecologische tint te geven. Onder hen bevinden zich Bernardo Bertolucci, Wim Wenders en Fernando Meirelles.

Het is niet allemaal glitter en glamour op het Filmfestival van Cannes. Voor het eerst reist de actiegroep Film4Climate naar de Azorenkust om samen met filmmakers en -producenten de opwarming van de aarde onder de loep te nemen. ‘Het is tijd voor een creatieve en invloedrijke samenwerking om de klimaat crisis aan te vechten’, zegt projectmanager van het initiatief Lucia Grenna.

De groene filmindustrie

Sinds Al Gore de wereld op de vingers tikte met zijn rampenfilm An inconvenient truth, zet de entertainmentindustrie zich sterk in om het bewustzijn voor de verontrustende klimaatsverandering op te wekken. Het grote probleem? Films produceren is vaak zelf een enorme bron van vervuiling.

‘Het is zonder twijfel dat de aarde in gevaar is’, zei Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci op het festival. Daarom brengt het initiatief Film4Cannes verschillende autoriteiten uit de filmwereld vandaag op Cannes samen. Zij hopen een concreet plan op poten te zetten om de globale impact van de filmproductie op het milieu te verminderen. Het panelgesprek start om 16 uur en gaat door in het Next Pavilion.

Belangrijkste taak van onze generatie

Bertolucci kijkt naar eigen zeggen enorm uit naar de gesprekken. Ook de Duitse, Oscargenomineerde filmmaker Wim Wenders springt in de bres voor het initiatief: ‘De bestrijding van de opwarming van de aarde is een van de grootste taken van onze generatie.’

Film4Climate maakt onderdeel uit van het programma Connect4climate, gelanceerd door de World Bank Group. De actiegroep hield ook al bijeenkomsten op het Berlijns filmfestival de Berlinale en het Guadalajara International Film Festival in Mexico. (FDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content