Recensie ‘The Homesman’: Mooie western

Negen jaar na The Three Burials of Melquiades Estrada kruipt Tommy Lee Jones nog eens achter de camera om de prairie op te stuiven, en ook nu levert dat een mooie western annex roadmovie op. Met Hilary Swank.

The Homesman ***

Tommy Lee Jones met Tommy Lee Jones, Hilary Swank, James Spader

Negen jaar na The Three Burials of Melquiades Estrada en de nodige rimpels rijker achtte Tommy Lee Jones de tijd nog eens rijp om achter de camera te kruipen én de prairie op te stuiven, en ook nu levert dat een mooie western annex roadmovie op.

Daarin volgt Jones in omgekeerde richting – van west naar oost dus -een kranige, alleenstaande pioniersvrouw (Hilary Swank) die drie geesteszieke vrouwen terug naar hun familie moet brengen, met een gelooide ex-deserteur (Jones himself) als gids.

Met zijn manhaftige leading lady en grotendeels vrouwelijke cast zou je The Homesman een mild feministische western kunnen dopen. Er zit ook meer humor in dan in het stukken broeieriger Three Burials en topcameraman Rodrigo Prieto borstelt fraaie widescreenlandschappen op het doek. Alleen wisselt Jones iets te vaak en te bruusk van toon om echt emotioneel raak te schieten, alsof hij zijn huifkar tegelijk in het spoor van John Fords klassieker Stagecoach en Kelly Reichardts neowestern Meek’s Cutoff wil mennen, maar af en toe de teugels moet lossen. Niettemin: een mooi, dwars en onderhoudend prairieavontuur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content