Recensie ‘Tabu’: Betoverend mooi

© DR

Miguel Gomes betovert met Tabu, een poëtische zwart-witfilm over liefde in de brousse en de naweeën daarvan. Nu op dvd.

Tabu ****

Miguel Gomes

Por, 2012

Contact Film / dvd

Geen kat ging kijken toen deze melancholische parel van voormalig filmcriticus Miguel Gomes begin dit jaar héél even in de Belgische zalen te zien was. Maar de film schoot vorig jaar wel de hoofdvogel af op het festival van Gent en haalde talloze eindejaarslijstjes, waaronder dat van Knack Focus.

Wie Tabu heeft gemist, kan zijn schade nu alsnog inhalen op dvd, al komen de cinematografische finesses en de fraaie zwart-witfotografie van Gomes’ saudadesprookje pas helemaal tot hun recht in de bioscoop.

De film bestaat uit twee delen – of drie, als je de stille, poëtische proloog meetelt waarin een avonturier op krokodillenjacht trekt. Het eerste focust op Aurore, een excentrieke bejaarde uit Lissabon die haar geld verbrast in het casino en haar buurvrouw haar geheime liefdesverleden opbiecht. Het tweede speelt zich af in het Mozambique van de jaren zestig en toont hoe de jonge, pas gehuwde Aurore ginds een passionele affaire beleeft met de knappe Ventura.

Voor het tweede deel laat Gomes alle dialogen achterwege en hoor je alleen de oude Ventura op de voice-over herinneringen oprakelen, alsof je naar een stille film zit te kijken die haast per toeval in een koloniaal archief werd ontdekt. Het wikkelt deze mooie mijmering over liefde, lijden, tijd en gemis in een nog dikker waas van cinefiele nostalgie, waarbij Gomes onder meer subtiel refereert aan F.W. Murnaus gelijknamige doemromance uit 1931. Elegant, origineel, grappig, aandoenlijk en bovenal betoverend mooi.

Dave Mestdach

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content