Recensie ‘Spring Breakers’

Harmony Korine gaat de thrashy poparttoer op in Spring Breakers, met posterboy James Franco als bad ass gangsta en Selena Gomez als bikini babe.

Tot nog toe is de meest besproken film van Venetië niet The Master van PT Anderson of To the Wonder van Terrence Malick, maar wel dit even schaamteloze als genereuze staaltje thrashcinema van voormalig slackerprofeet Harmony Korine – remember Gummo en Julien Donkey Boy. Dat heeft natuurlijk in hoofdzaak te maken met het hoge seks, drugs en rock’n roll gehalte van het onderwerp en vooral met de twee hyperpopulaire hoofdrolspelers die zich ook nog eens van hun meest ongewone, zeg maar gerust vlezige kant laten zien.

Zo zet posterboy James Franco – hier met tandenbeugel, tattoos, gevlecht haar en genoeg wapens om een eenmansoorlog te beginnen – de meest hilarische rol uit zijn carrière neer als de drugsdealende rapper Alien die zich over vier hormonaal geplaagde tienermeisjes ontfermt die zo gretig Spring Break vieren dat ze in de cel belanden. Eén van hen wordt vertolkt door Selena Gomez, het Disney-sterretje en verloofde van Justin Bieber dat hier de meest preutse van de vier neerzet en gaandeweg beseft dat er ook nog leven is naast de zonovergoten orgie van tieten, konten, drank en drugs die Spring Break heet.

Korine zet zijn nihilistische trip gulzig in beeld met opgefokte fluokleurtjes, videoclipachtige cuts, schuddende billen in slow motion en blitse beats op de klankband en omarmt de leegte van de party- en gangsta cultuur met zoveel goesting en dedain tegelijk dat het een heerlijk sarcastische, Gregg Araki-achtige commentaar op de Amerikaanse Droom wordt. Dé showstopper van het festival: James Franco die aan zijn piano bij het zwembad een Britney Spears ballade brengt, met twee tot de tanden gewapende bikini babes als achtergrondkoortje. Spring Break Forever!

Dave Mestdach

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content