Recensie: Flowers of War

Ook in het oorlogsdrama Flowers of War – de duurste Chinese film ooit – trekt Zhang Yimou resoluut de spektakelkaart al vloeien daar deze keer niet veel adembenemende choreografieën of superieure staaltjes designcinema uit voort.

Er was een tijd dat Zhang Yimou prachtig gedrapeerde en sociaal bewogen melodrama’s over het moderne en vroegere China maakte – herinner u Het Rode Korenveld of Ju-Dou. Na de millenniumwissel schoolde hij zich met Hero en House of Flying Daggers echter plots om tot China’s regerende epenmeester. Ook in het oorlogsdrama Flowers of War – de duurste Chinese film ooit – trekt Zhang resoluut de spektakelkaart al vloeien daar deze keer niet veel adembenemende choreografieën of superieure staaltjes designcinema uit voort.

Wat je krijgt, is een bombastische, met stroop gelardeerde reconstructie van de beroemde slag bij Nanking uit 1937, waarbij tienduizenden doden vielen, maar dan gezien vanuit het standpunt van een Amerikaanse avonturier die ginds een kerk invlucht en daar als priester poseert om een stel weeskinderen en hoeren van de Japanse bajonetten te redden. Terwijl A-lister Christian Bale in deze half Engels, deels ook Chinees en Japans gesproken superproductie wild om zich heen slaat als de held tegen wil en dank, trakteert Zhang je op een ongemakkelijke, bij vlagen ronduit dubieuze mix van oorlogsromantiek en hyperbrutaal geweld, bevolkt door benevolente hoeren, heilige maagden, heldhaftige westerlingen en hondsdolle, sadistische Jappen. Bovendien besteed Zhang zoveel aandacht aan de kostuums en decors dat hij zijn bordkartonnen personages soms pardoes vergeet waardoor het nooit dat aangrijpende, tweeënhalf uur durende oorlogsepos wordt dat hij ongetwijfeld in gedachten had.

Het massacre van Nanking gereduceerd tot pathetische, opgeblazen, pseudohistorische kitsch. Of erger nog: het soort prentkaartencinema waar Jean-Jacques Annaud doorgaans in grossiert. (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content