Recensie Dheepan: sfeervol en aangrijpend migrantendrama

© EPA
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Jacques Audiard maakt met het sociaal-politieke migrantendrama Dheepan een goede kans om zondag in Cannes op het palmares te belanden.

Zes jaar geleden greep Jacques Audiard net naast de Gouden Palm met het uitmuntende gevangenisdrama Un Prophète en als we het internationale journaille mogen geloven, dan maakt hij ook nu weer een goede kans om zondag op het palmares te belanden.

Afgaande op de eerste negentig minuten van Dheepan, een outsiderkroniek over een gevluchte, Sri Lankese Tamiltijger die in de jungle van de Parijse banlieues belandt, zou dat ook verdiend zijn. Als sociaal-politiek migrantendrama, over een man die vecht voor zijn waardigheid in een omgeving die als even mistroostig is als zijn door burgeroorlog geteisterde land, is het namelijk intens, sfeervol en aangrijpend.

Recensie Dheepan: sfeervol en aangrijpend migrantendrama
© EPA

En dat Audiard wéét hoe je een verhaal moet opbouwen, acteurs tot het uiterste drijven en een scène in beeld zetten, blijkt ook nu weer. Alleen schiet hij zijn prima film in de slotact op een nogal plompe en ongeloofwaardige manier in de voet, wanneer Dheepan plots de Chuck Norris in zichzelf voelt boven borrelen, en dit veelgelaagde, trefzeker gefilmde en intens atmosferische survivaldrama plots tot een vigilantethriller muteert. Een dubieuze climax van een film waar verder weinig op aan te merken valt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content