Raging Bull-cinematograaf Michael Chapman in de bloemetjes

Robert De Niro in Raging Bull © -

Op het Camerimage-filmfestival in Polen, de jaarlijkse hoogmis voor de cinematografie, zal de Amerikaanse director of photography Michael Chapman een Lifetime Achievement Award in ontvangst mogen nemen. Michael wie? Een carrièreoverzichtje.

Eigenaardig genoeg begon Chapman zijn filmcarrière als producer en acteur. Hij ging evenwel al snel aan het werk als cameraman. Hij werkte mee aan films als The Godfather (1972) en Jaws (1975).

Martin Scorsese gebruikte hem als cinematograaf voor Taxi Driver (1976) en Raging Bull (1980). Voor die laatste leverde hij de befaamde credit sequence, waarin één enkele bokser tekeergaat in de boksring. Taxi Driver bezorgde hij dan weer een grimmige look, typerend voor het New York van de jaren zeventig.

Ander werk van Chapman is te bewonderen in Philip Kaufmans remake van Invasion of the Body Snatchers (1976) en de neo-noirfilm Primal Fear (1996). Michael Chapman nam zelf ook wel eens, zij het met minder succes, plaats in de regiestoel, bijvoorbeeld voor All the Right Moves (1993), een sportdrama met Tom Cruise.

Sinds 1993 zet het Camerimage-festival – officieel The International Film Festival of the Art of Cinematography Camerimage – jaarlijks de uitzonderlijke prestaties van cinematografen in de schijnwerpers.

Bekende laureaten zijn The Piano (1992), Amores perros (2000) en Cidade de Deus (2002). Dit jaar zal het festival van 12 tot 19 november plaatsvinden in het Poolse Bydgoszcz. (JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content