Pulp Fiction krijgt speciale vertoning in Cannes, 20 jaar na de Gouden Palm

Mister Q. is in Cannes. 20 jaar na zijn triomf met Pulp Fiction zal de cultregisseur zijn meesterwerk opnieuw inleiden tijdens een speciale openluchtvertoning in de badstad. Ook John Travolta en Uma Thurman zijn erbij.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Exact 20 jaar geleden won ‘Pulp Fiction’ de Gouden Palm. De tweede film van cultregisseur Quentin Tarantino, sloeg het filmfestival in 1994 helemaal knock-out met deze duivelse cocktail van meesterlijke banaal-ironische dialogen, absurd geweld en gejongleer met verhaallijnen. Het wonderkind van de Amerikaanse misdaadcinema haalde voor de opvolger van zijn bejubelde ‘Reservoir Dogs’ Grease-ster John Travolta terug en liet hem schitteren aan de zijde van Samuel L. Jackson als twee maffe huurmoordenaars die gesprekken voeren als in een Becketiaanse road show.

Tarantino maakte met deze weergaloze postmoderne noirfilm meteen furore en groeide uit tot een echte cultklassieker van het witte doek, mede door zijn herinterpretatie van de goedkope, vaak sensationele misdaadverhalen uit de jaren dertig en veertig. De kijker krijgt drie verhalen voorgeschoteld die ingenieus en niet-chronologische wijze met elkaar vervlochten worden.

Maar wat Pulp Fiction bovenal onsterfelijk maakt, zijn de fantastische dialogen. Woordkunst in alle mogelijke variaties en stijlen. Denk aan de bikkelharde streetwise uitwisselingen tussen de twee gangsters Vincent Vega (Travolta) en Jules Winnfield (Jackson); de ene die de andere uitlegt hoe ze in Europa een ‘Quarterpounder with cheese’ noemen; de onwaarschijnlijke monoloog van Captain Koons (Christopher Walken) over het gouden polshorloge dat hij vijf jaar in zijn kont verstopte. Om nog maar te zwijgen over de eindeloze praatjes over futiliteiten; de litanieën van de Ezechiël 25: 17 citerende bijbelmaniak slash filosoferende gangster (Jackson).

Ook de extreme coolness en de talrijke popcultuurreferenties die Tarantino inwerkt zijn buiten categorie en droegen mee aan de cultstatus van Pulp Fiction. Denk hoe Travolta de discodansend Saturday Night Fever nog eens overdoet, een hilarische scène met Uma ‘Mia’ Thurman.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook Tarantinesk is de zorgvuldig uitgekiende muziek (de ouderwetse souldeuntjes), een constante in de films van de regisseur. Zij zijn door de jaren heen in het collectieve geheugen één geworden met de scène die ze begeleiden. In het geval van Pulp Fiction waren dat songs als Girl, You’ll Be a Woman soon en Jungle Boogie.

20 jaar nadat de cultfilm de Gouden Palm binnenhaalde, is Mr. Q opnieuw in de badstad, waar hij vrijdagavond zijn meesterwerk zal inleiden voor een speciale vertoning op de Cinema de la plage. Ook Uma Thurman en John Travolta zijn aanwezig. Het wordt ongetwijfeld een fantastische avond. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content