Programma DOCVILLE is bekend

Het filmfestival voor documentaires stelt voor: The White Stripes: Under Great White Northern Lights, The Shock Doctrine, Food, Inc. en nog veel meer.

Fictie beu? Zin om al zittend de wereld te ontdekken? Zoals elk jaar kunt u terecht in de Leuvense cinemazalen. Van 1 tot 8 mei gaat daar DOCVILLE door, het filmfestival voor documentaires uit binnen- en buitenland.

Op acht dagen zijn er vijftig films te zien. De nadruk ligt op auteurscinema. Geen gladgeproducete blockbusters maar films met ballen. DOCVILLE bekroont de beste onder hen: de SCAM Juryprijs gaat naar de beste Belgische documentaire; de Canvas Juryprijs is voor de beste film uit de internationale selectie. Knack Focus-hoofdredacteur Patrick Duynslaegher zetelt in de jury.

Het programma is onderverdeeld in zes categorieën. At your service als we zijn, stellen we telkens drie films voor.

Internationale selectie

Astrid Bussink keert tien jaar na de vuurwerkontploffing terug naar Enschede. Ze huurt een appartement waar ooit haar huis stond en praat met zowel de slachtoffers als de vermeende verdachte. Ontdek in Mijn Enschede welke complottheorieën er in het voorbije decennium over de ontploffing zijn ontstaan.

Voor Do It Again probeert een journalist de seventiesband The Kinks weer bij elkaar te brengen. Hij komt terecht bij Sting, Peter Buck en andere grote namen, maar slaagt hij erin zijn droom waar te maken?

Erik Gandini stelt zich vragen bij de vermenging van televisie en poliek in Berlusconi’s Italië. Hoe democratisch is een Videocracy?

Nationale selectie

In Where is Gary? gaat Jean-Baptiste Dumont op zoek naar de oplichter die hem in Brussel-Zuid honderd euro aftroggelde voor een treinkaart die hij nooit zou kopen.

Zelfs hoerenlopers weten niet hoe prostituees écht zijn. Daarvoor moeten ze naar Au Bordel ce Soir kijken, in plaats van die titel in de praktijk te brengen. Didier Verbeek volgt in zijn docu het wedervaren van lichtekooien in de etalage.

Steven Spielberg is de grootste nog levende filmregisseur. Drie Belgen willen hem hun zelfgeschreven scenario verkopen. Patrick Duynslaegher is sceptisch, zegt hij in Climbing Spielberg, maar krijgt hij ook gelijk?

Recente releases en avant-premières

Op basis van Naomi Kleins bestseller maakten Mat Whitecross en Michael Winterbottom de gelijknamige film The Shock Doctrine. Om het met haar eigen woorden te zeggen: ‘What I’m trying to do in The Shock Doctrine is tell how capitalism unrestrained came to dominate the world.’

The White Stripes hadden op hun tournee in 2007 een aantal camera’s mee. Regisseur Emmet Malliy maakte een film met de geschoten beelden. Tussen de liedjes door: flarden interview met Meg en Jack. We betwijfelen wel of de voortdurende omschakeling tussen kleur en wit-zwart in The White Stripes: Under Great White Northern Lights een goede keuze was voor een docu over een toch bijzonder kleurrijke band.

No Greater Love van Michael Whyte doet denken aan de twee kloosterafleveringen van In Godsnaam, maar dan met Londense Karmelietenzusters en zonder Annemie Struyf.

(Ook geprogrammeerd en hier gerecenseerd zijn Food Inc. en Capitalism: A Love Story)

– Weten en geweten

In The Miscreants of Taliwood gaat George Gittoes naar het door taliban geplaagde noorden van Pakistan. Fundamentalisten verbieden er het maken van lichte amusementsprenten — denk aan lokale Jean-Claude Vandamme’s in Bollywoodproducties — en draaien er zelf Taliwoodfilms, waarin standrechtelijke executies de rol vervullen die romantiek en humor in onze producties spelen.

De farmaceutische sector wil een middeltje uitvinden om vrouwen met FSD (Femalse Sexual Dysfunction) aan orgasmes te helpen. Liz Canner probeert met Orgasm, Inc te achterhalen of die seksuele problemen wel met een paar pillen kunnen worden gefixt.

U.N. Me onderzoekt of de Verenigde Naties, die in 2012 hun zeventigste verjaardag vieren, de wereld wel kunnen beschermen tegen terrorisme, oorlog en mensenrechtenschendingen. Een film van Matthew Groff en Ami Horowitz.

– The art of Chinese film making

Sommige documentairemakers gaan heel ver voor hun film. De Chinees Zhou Hao zat drie jaar op de huid van een heroïnespuitende vriend. Using is het relaas van een zwervende junkie, maar ook van de band die groeit tussen de man achter en de man voor de lens.

In een restaurant werken veel mensen, zo leerden we uit een VTM-programma, en ongetwijfeld kan er ook goede tv over worden gemaakt. Voorlopig moeten we het doen met The Biggest Chinese Restaurant in the World, waarin Weijun Chen de religieuze en ideologische verwarring van China schetst aan de hand van de vele mensen die er werken.

In China staan veel fabrieken. Steeds meer Chinezen verlaten de rijstvelden om er te gaan arbeiden. Daarvoor nemen ze de trein. Met Chinees Nieuwjaar sporen ze massaal naar huis. Lixin Fan maakte The Last Train Home, over een familie die door de enorme afstanden uit elkaar wordt gehaald. Een aanrader voor ontevreden pendelaars.

Films in het Leuvense Musem M

Objectified valt hier letterlijk te nemen: het gaat over objecten. Regisseur Gary Hustwit haalde intelligent designers zoals Jonathan Ive (Apple) en Chris Bangle (de man die BMW’s een nieuw gezicht én kont gaf) voor de camera. Een docu die ons allen aanbelangt. We bewegen ons immer hoe langer hoe minder voort in een wereld die door God werd geschapen — de natuur — maar wel in artificiële, door mensen gecreëerde omgevingen zoals kantoor, huis en café.

Niet elke kunstenaar maakt kunst in de wetenschap dat hij een kunstenaar is die kunst maakt. Sommigen lummelen maar wat aan, maken dingen in hun kelder en dansen errond met hun vrienden. Je zou ze bijna losers noemen. Maar toevallig zijn enkele Beautiful Losers uit het New York van de vroege nineties erin geslaagd om hun in de subcultuur beleden passies als surfen, graffiti, hiphop en skateboarding naar de focus of attention te katapulteren.

Zo zijn er ook kunstverzamelaars die er geen idee van hebben hoe goed hun smaak wel is. Herb & Dorothy, beiden op gezegende leeftijd, spendeerden de helft van hun karige loon aan moderne kunst. Hun verzameling leest inmiddels als de collectie van een prestigieus museum.

Als aperitief kunt u vanaf 17 april een documentaire downloaden voor 4 euro. U kunt betalen met sms of Paypal (Visa, Mastercard). We verwijzen u graag door naar www.docville.be Beschikbare titels zijn o.m. The End of the Line, The Biggest Chinese Restaurant in the World en Bananas! Op die site vindt u natuurlijk ook het hele programma terug.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Trailer van Mijn Enschede:

Sam De Ryck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content