Producer Richard Zanuck overleden

Zanuck was een van Hollywoods meest succesvolle producers en werkte mee aan onder andere ‘Jaws’.

Op vrijdag 13 juli overleed de 77-jarige filmproducent Richard Zanuck aan een hartstilstand. Met films als ‘Jaws’, ‘The Sting’ en ‘Charlie and the Chocolate Factory’ verwierf hij faam.

Zanuck leek wel voorbestemd om in de filmbusiness te rollen. Als kind van actrice Virginia Fox, bekend van haar rollen in stille films met onder andere Buster Keaton, en van producer Darryl Zanuck leert de kleine Richard al van jongs af aan de filmwereld van binnenuit kennen. Tijdens zijn studies aan de prestigieuze Stanford University fixt zijn vader hem een job bij 20th Century Fox, waar hij het uiteindelijk tot hoofdbestuurder schopt. Onder zijn bewind wordt onder andere de kaskraker ‘The Sound of Music’ (1965) gemaakt. De invloed van zijn vader is nooit veraf. In 1970 wordt Richard door mislukkingen als ‘Doctor Doolittle’ (1967) zelfs ontslagen door Darryl, die op dat moment nog een belangrijke aandeelhouder is van Fox.

Richard Zanuck weet deze tegenslag om te buigen tot een succes. In 1972 kruipt hij finaal uit de schaduw van zijn vader en richt hij samen met David Brown Zanuck/Brown Productions op. Het is hier dat de toen nog onbekende Steven Spielberg de kans krijgt om ‘The Sugarland Express’ en ‘Jaws’ te maken in 1974 en 1975.

Zanuck heeft niet alleen de carrière van Spielberg een boost gegeven, ook voor die van Tim Burton was hij van belang. Tijdens het draaien van diens ‘Planet of the Apes’ (2001) kunnen Zanuck en Burton het prima met elkaar vinden, en uiteindelijk zal Zanuck nog vijf films van de regisseur producen: ‘Big Fish’ (2003), ‘Charlie and the Chocolate Factory’ (2005), ‘Sweeney Todd’ (2007), ‘Alice in Wonderland’ (2010) en recent nog ‘Dark Shadows’ (2012).

De producer wordt driemaal genomineerd voor een Oscar maar kan die alleen verzilveren voor ‘Driving Miss Daisy’, de film die in 1989 bekroond wordt als Best Picture. Ook weet hij in 1990 de Irving G. Thalberg Memorial Award binnen te slepen, een award die creatieve filmproducenten wil eren. Zijn vader Darryl viel dezelfde eer te beurt in 1937. En zelfs daar stopt de parallel tussen Richard en Darryl: beide overlijden op 77-jarige leeftijd. Zo vader, zo zoon tot het einde der tijden. (MVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content