“Pretty Woman”-regisseur Garry Marshall overleden

© REUTERS

De Amerikaanse filmmaker Garry Marshall, die sinds hij een beroerte kreeg in het ziekenhuis verbleef, is overleden aan de gevolgen van een longinfectie. Dat meldt een woordvoerster. De regisseur en scenarist, die vooral bekend was voor zijn romantische komedie “Pretty Woman” en de sitcom “Happy Days”, werd 81 jaar.

Garry Marshall, geestelijke vader van de meest iconische sitcoms van de jaren zeventig, is niet meer. Marshall was onder meer verantwoordelijk voor Happy Days, The Odd Couple en Mork and Mindy. Daarna spitste hij zich toe op film en een beetje theater – zijn bekendste werk is allicht de prent Pretty Woman, met Julia Roberts en Richard Gere, die hij later nog eens (letterlijk) liet opdraven voor Runaway Bride.

Dit jaar kwam nog de door Marshall geregisseerde romantische comedy Mother’s Day uit. In de jaren daarvoor waren er New Year’s Eve en Valentine’s Day, ensemblefilms vol met beroemde acteurs en non-acteurs die ondanks slechte recensies commercieel erg succesvol waren. Marshall slaagde er steeds in een gevoelige snaar te raken en bouwde de carrière van Julia Roberts maar ook Anne Hathaway (die de hoofdrol speelde in zijn Princess Diaries reeks).

Garry Marshall won de American Comedy Awards’ Creative Achievement Award in 1990, de Writers Guild of America’s Valentine Davies Award in 1995, de PGA’s Honorary Lifetime Membership Award and Lifetime Achievement Award in Television in 1998 en de American Cinema Editors’ Golden Eddie Filmmaker of the Year Award in 2004. In 1997 haalde hij de Academy of Television, Arts and Sciences’ Hall of Fame.

“Het verlies van Garry Marshall is een ontzettend droeve gebeurtenis voor onze industrie”, Aldus Directors Guild of America voorzitter Paris Barclay in een statement. “Garry’s gave om een verhaal te vertellen bracht ons plezier, humor en een ontzettend groot kloppend hart op ieder scherm.”

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content