Pieter Van Hees regisseert Amerikaanse thriller met Chloë Sevigny en Kirsten Stewart

Pieter Van Hees © Belga

Pieter Van Hees gaat in de Verenigde Staten een psychologische thriller verfilmen, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse Lizzie Borden die in 1892 verdacht werd van de moord op haar vader en stiefmoeder. De hoofdrol is weggelegd voor Chloë Sevigny; daarnaast wordt er ook onderhandeld met Hollywood-topper Kristen Stewart.

Het project dat voorlopig nog geen definitieve titel draagt, is gebaseerd op het waargebeurde en beruchte verhaal van Lizzie Borden. De jonge Amerikaanse vrouw uit Fall River, Massachusetts kwam in 1892 in het oog van een publieke storm terecht nadat ze werd aangeklaagd maar een jaar later vrijgesproken van de gewelddadige moord op haar vader en stiefmoeder. Beiden waren door verschillende slagen met een bijl om het leven gebracht. Na Bordens vrijspraak werden geen nieuwe verdachten meer aangeklaagd, waardoor de dubbele moord tot op heden voer voor speculatie blijft.

De zaak Borden groeide uit tot een van de meest notoire moordzaken in de Amerikaanse geschiedenis en is wellicht een van de allereerste moordprocessen waarover massaal publiek bericht werd, zo meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds. Over het onopgehelderde drama zijn al verschillende boeken gepubliceerd, theaterstukken geschreven en (televisie)films gemaakt.

Chloë Sevigny
Chloë Sevigny© /

Lizzie Borden zal worden gespeeld door Chloë Sevigny die bij het grote publiek vooral bekend werd door haar rol in Boys Don’t Cry en daarna ook te zien was in onder meer American Psycho, Dogville, Zodiac en de reeksen Big Love en Bloodline. Daarnaast lopen er gesprekken met Kristen Stewart (Still Alice, Clouds of Sils Maria, The Twilight Saga) voor de rol van Bridget Sullivan, de Ierse dienstmeid die bij de familie inwoonde en wiens getuigenis een sleutelrol speelde in het proces tegen Lizzie Borden. Een van de theorieën achter de mysterieuze moord beweert dat Borden en Sullivan een relatie zouden hebben gehad.

Bryce Kass schreef het scenario van het filmproject dat als psychologische thriller – eerder dan op het moordproces – de focus legt op het complexe en fragiele figuur van Lizzie Borden en de gespannen verhoudingen die voorafgaand aan de dubbele moord onder het dak van de familie Borden plaatsvonden.

Producent is Naomi Despres; executive producer wordt Playtone, het productiehuis dat acteur Tom Hanks in 1996 mee oprichtte.

Voor Pieter Van Hees wordt het zijn vierde speelfilm na zijn trilogie Linkeroever, Dirty Mind en Waste Land waarmee hij afgelopen maand nog vier Ensors won. (VAF/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content