Piano uit filmklassieker Casablanca te koop

Casablanca © DR

De piano waarop Dooley Wilson in de film ‘Casablanca’ uit 1942 zijn klassieke versie van het nummer ‘As Time Goes By’ vereeuwigde, moet op een veiling zo’n miljoen dollar opleveren.

Sotheby’s maakte bekend dat de piano uit Casablanca in New York wordt geveild ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de filmklassieker. Er wordt verwacht dat de piano (die trouwens geen 88, maar slechts 58 toetsen heeft) op 14 december zo’n 600.000 tot 950.000 euro zou opleveren. In 1988 verkocht Sotheby’s de piano al eens aan een Japanse verzamelaar voor 120.000 euro. Intussen is de interesse in (en dus ook de waarde van) filmrekwisieten enorm gestegen.

Casablanca speelt zich af in het Marokko van de Tweede Wereldoorlog en vertelt het verhaal van de moeizame romance tussen Rick Blaine (Humphrey Bogart), een clubeigenaar met een schimmig verleden, en Ilsa Lund (Ingrid Bergman), zijn vroegere geliefde. De film won drie Oscars: die voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario.

De scène waarin acteur Dooley Wilson in de rol van Sam het nummer As Time Goes By speelt voor een mijmerende Ilsa, staat in het collectieve geheugen gegrift. ‘Hoe kan je beter tonen dat je van iemand houdt dan met de piano van Casablanca’, aldus een topman van Sotheby’s. Speel het, Sam, nog een keer. (RL)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content