Oscars: Maakt ’12 Years a Slave’ favorietenrol waar?

Volgens filmcritici is het ei zo na zeker dat de historische prent ’12 Years a Slave’ naar huis gaat met het gouden beeldje voor Beste Film.

De film “12 Years a Slave” is dé grote kanshebber tijdens de volgende Oscaruitreiking op 2 maart in het Dolby Theatre in Los Angeles. Volgens critici is het ei zo na zeker dat de prent naar huis gaat met het gouden beeldje voor Beste Film. Het Belgische “The Broken Circle Breakdown” moet in zijn categorie de Italiaanse film “The Great Beauty” laten voorgaan als favoriet volgens de bookmakers.

De film sleepte voor de 86e Oscaruitreiking nochtans niet de meeste nominaties in de wacht. Die eer was voor “Gravity” en “American Hustle”: goed voor elk tien keer kans op een beeldje, ofwel eentje meer dan “12 Tears a Slave”. Online bookmakers gokken echter dat het drama van Steve McQueen het meeste verzilverde nominaties achter zijn naam kan schrijven.

Dat de film de grote favoriet is, blijkt ook op de award website goldderby.com, waar 29 van de 34 experten het slavendrama quoteren als favoriet. De vijf overige kiezen voor “Gravity”, de space thriller van Alfonso Cuaron met Sandra Bullock en George Clooney in de rol van astronauten die gestrand zijn in de ruimte.

Keuze voor zware onderwerpen

De eerdere favoriet voor de Oscars, “American Hustle”, die de Golden Globe won voor beste musicalfilm of komedie, wordt niet langer beschouwd als in de running in de categorie Beste Film. Dat is hoofdzakelijk te wijten aan de neiging van de Oscarstemmers om te kiezen voor serieuzere films die zwaardere onderwerpen aanraken.

“Verschillende andere genomineerden zijn kleinere, persoonlijkere verhalen”, zegt Eric Larnick, filmcriticus op moviefone.com. “Uiteindelijk komt het neer op ’12 Years of Slave’ en ‘Gravity'” en de academie heeft altijd de voorkeur gegeven aan de film over het lot van het mensdom boven visueel spektakel.

De andere films die veel nominaties in de wacht sleepten, elk zes om precies te zijn, zijn “Captain Phillips”, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een schip dat wordt gekaapt door Somalische piraten, “Dallas Buyers Club” dat het verhaal vertelt van een zieke cowboy die HIV-patiënten voorziet van illegale medicatie, en “Nebraska”, over de reis van een oude man om een imaginaire lottoprijs in ontvangst te nemen.

Al de bovengenoemde films strijden mee in de categorie voor Beste Film; samen met “Her”, een futuristische romantische komedie over een man die verliefd wordt op een avatar; “Philomena”, dat gaat over een oude vrouw die op zoek gaat naar haar zoon die bij de geboorte werd weggenomen; en “The Wolf of Wall Street”, dat het leven en uitspattingen in beeld brengt van een jonge effectenmakelaar.

Matthew McConaughey

Waar Steve McQueen de grote favoriet is voor Beste Film, gaat “Gravity” hoogstwaarschijnlijk aan de haal met de Oscar voor Beste Regisseur: Cuaron heeft 29 van de 34 experten achter zijn naam.

Wat de categorie van Beste Acteur betreft, gaat het beeldje waarschijnlijk naar Matthew McConaughey die tot hier toe al de meeste prijzen in de wacht sleept voor zijn rol in “Dallas Buyers Club”. Zijn medespeler Jared Leto is favoriet in de categorie Beste Mannelijke Bijrol.

Bij de vrouwen kiezen de bookmakers massaal voor Cate Blanchett (“Blue Jasmine”) als Beste Actrice. Lupita Nyongo (“12 Years a Slave”) neemt het in de categorie bijrol op tegen Jennifer Lawrence (“American Hustle”).

En The Broken Circle Breakdown?
Voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film is de Italiaanse prent “The Great Beauty” van Paolo Sorrentino de favoriet. Onze eigen “The Broken Circle Breakdown”, neemt het voorts op tegen het Deense “The Hunt”, “The Missing Picture” uit Cambodja en de film “Omar” uit Palestina. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content