Oscars in 2014 eenmalig uitgezonden in maart

In 2014 zullen de Oscars, die sinds 2004 op de laatste zondag van februari worden uitgereikt, eenmalig in maart worden verdeeld. De Olympische Winterspelen gooien immers roet in het eten.

Sinds 2004 kent de Academy een vast stramien wat de jaarlijkse Oscars betreft. Midden januari worden de genomineerden onthuld, en op de laatste zondag van februari krijgen de gouden kale mannetjes hun nieuwe eigenaars toegekend. Van die traditie wijkt de Academy in 2014 lichtjes af. De ceremonie zal dan immers pas op 2 maart plaatsvinden.

De Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji vallen in 2014 immers pal in het midden van het filmprijzenseizoen, met als apotheose een slotshow op zondag 23 februari, wat eigenlijk Oscarzondag zou zijn. Om de volle aandacht aan de Oscars te kunnen geven, besloot de Academy om de ceremonie een weekje te verlaten, naar 2 maart. De laatste keer dat de ceremonie in maart plaatsvond, was in 2010. Toen werd The Hurt Locker uitgeroepen tot beste film van het jaar. In 2015 zal de laatste zondag van februari, 22 februari opnieuw Oscarzondag zijn.

Jong publiek gezocht

Het team achter de Oscars is al jaren op zoek naar creatieve manieren om een jonger publiek aan te trekken. De ceremonie staat bekend om zijn stijvere en serieuzere aard, wat niet meteen aantrekkelijk is voor het jonge volkje. Hun wanhoop leidde in 2011 tot de meest desastreuze Oscarceremonie ooit, toen Anne Hathaway en James Franco de show in goede banen moesten leiden. Wat een verjongingskuur moest zijn, mondde uit in de meest geforceerde en meest bekritiseerde ceremonie van de afgelopen tien jaar.

Afgelopen ceremonie mocht Family Guy-bedenker Seth MacFarlane de grappen maken tussen de prijzen door. Zijn presentatiedebuut werd door meer dan 40 miljoen mensen bekeken en bezorgde de Oscars terug een klein succesje.

Timberlake als host?

Ondertussen maakt de geruchtenmolen al overuren. In de straten van Hollywood doet het gerucht de ronde dat Justin Timberlake volgend jaar zijn suit and tie mag dragen op het Oscarpodium. Niet als zanger, maar als presentator. Een presentatiejob is hem niet vreemd. Zopas was hij voor de vijfde keer de host van het Amerikaanse comedyprogramma Saturday Night Live, iets wat weinigen hem voordeden. (TR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content