Oscars 2012: De speeches

Meryl Streep en Christopher Plummer leverden twee hoogtepunten van de Oscaravond met hun acceptance speeches. Er waren ook winnaars die voordien niet genoeg hadden geoefend voor de spiegel.

BESTE SPEECHES
Meryl Streep
Tot haar grote verbazing won Meryl Streep de Academy Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol voor haar vertolking van Margaret Thatcher in ‘The Iron Lady’. De immer stoïcijnse Streep had zichtbaar moeite om het droog te houden. Ze hield een emotionele toespraak waarin ze haar man Don Gummer en haar make-up artiest en beste vriend J. Roy Helland bedankte.

Het was 29 jaar geleden dat Streep nog eens een Oscar won. Toen nam ze het beeldje mee naar huis voor haar hoofdrol in ‘Sophie’s Choice’. Eerder won ze voor haar bijrol in ‘Kramer vs Kramer’. De Oscars waren de afgelopen jaren een marteling voor Streep: tussen ‘Sophie’s Choice’ en ‘The Iron Lady’ werd ze twaalf keer vruchteloos genomineerd.

Christopher Plummer De 82-jarige Christopher Plummer bewees dat er geen leeftijd staat op het geven van goede speeches. Hij won in de categorie Beste Mannelijke Bijrol voor zijn vertolking van een terminale kankerpatiënt in de tragikomedie ‘Beginners’ maar op het podium eiste hij een hoofdrol op. Zijn speech was charmant, gevat en inspirerend.SLECHTSTE SPEECHES
Kirk Baxter en Angus Wall
De grootste verrassing van de avond was de overwinning van Kirk Baxter en Angus Wall in de categorie Best Editing voor ‘The Girl With The Dragon Tattoo’. Baxter en Wall stonden bij de bookmakers aan 100-1 genoteerd en hadden duidelijk geen speech voorbereid. Baxter en Wall hielden hun speech beperkt tot de zinnen “We weren’t expecting this” en “Let’s get out of here”. Baxter heeft nochtans ervaring met Oscarspeeches. Vorig jaar won hij al in dezelfde categorie voor ‘The Social Network’.Mark Coulier en J. Roy Helland
In tegenstelling tot zijn boezemvriendin Meryl Streep heeft J. Roy Helland niet veel kaas gegeten van Oscarspeeches gegeven. Hij las samen met zijn collega Mark Coulier een droge speech af van zijn spiekbriefje. Coulier en Helland wonnen de Oscar voor beste Make-Up voor ‘The Iron Lady’. (BW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content