‘Oscarnominatie is ‘Cherry on the cake” (Felix van Groeningen)

De Oscarnominatie van ‘The Broken Circle Breakdown’ is de ‘cherry on the cake’, de kers op de taart. Dat zei regisseur Felix van Groeningen op een persconferentie. ‘Ik ben ongelooflijk trots op ons werk.’

De nominatie van “The Broken Circle Breakdown” in de categorie beste niet-Engelstalige film is de “cherry on the cake”, de kers op de taart. Dat zei regisseur Felix van Groeningen donderdag na de bekendmaking van de genomineerde films op een persconferentie in het gebouw van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

“Het is al gewonnen”, zo zei Van Groeningen, “Het zou uiteraard nog ongelooflijker zijn als we de Oscar ook effectief winnen. Dit is niet normaal. Ik ben ongelooflijk trots op ons werk”. “De build-up naar dit moment was ook zo groot. Vergeet niet dat we al sinds september weten dat ‘The Broken Circle Breakdown’ de Belgische inzending voor de Oscars zou worden. De spanning ging in steeds stijgende lijn, ook al na de nominatie op de Europese filmprijzen en de verkiezing daar van Veerle Baetens tot beste actrice. Om de film te promoten zijn we ook een week naar de VS gegaan, waar we heel veel screenings gedaan hebben.”

‘Keiblij’ (Veerle Baetens)

Veerle Baetens sloot zich aan bij van Groeningen. Ook zij is naar eigen zeggen “keiblij”. “Dit is uiteraard een droom voor iedere filmmaker”. Over hoe ze zal verschijning op de Oscaruitreiking wou ze ook al iets kwijt: “Ik ga absoluut weer iets van een Belgische designer dragen, al weet ik nog helemaal niet wat. Daar ben ik nog niet mee bezig geweest.”

Baetens hoopt ook op een “break” in de VS, naar analogie met wat Matthias Schoenaerts gedaan heeft na “Rundskop”, maar ze voegt er meteen aan toe dat er nog geen gesprekken gevoerd zijn. “Er gebeurt in Europa trouwens ook heel wat op filmgebied”.

Of de Amerikaanse inslag van de film -de bluegrassmuziek en de fascinatie van Didier (Johan Heldenbergh) voor Amerika- geholpen heeft om de nominatie in de wacht te slepen, kan van Groeningen moeilijk inschatten. “Voor de film is de rol van de soundtrack alvast heel belangrijk”, klinkt het.

Gevraagd naar de grootste concurrenten voor de Oscar, denkt Baetens aan “Jagten”, van Groeningen gaat voor “La Grande Bellezza”. “Maar we hebben een kans”, zo klinkt het. De andere hoofdrolspeler, Johan Heldenbergh, kon niet op de persconferentie aanwezig zijn. Hij draait momenteel een film in Frankrijk.

‘Felicitaties aan hele cast en productie’ (Joke Schauvliege)

Eerder op de dag liet ook Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege in een persbericht weten “erg blij” te zijn met de Oscarnominatie van “The Broken Circle Breakdown”. Ze staat er op heel het team te feliciteren.

“Film is teamwerk, een uitzonderlijke samenloop van talent. Ik wil dan ook de hele cast en productie feliciteren, maar in het bijzonder regisseur Felix Van Groeningen, scenarist Carl Joos, acteurs Veerle Baetens en Johan Heldenbergh die samen met Mieke Dobbels de oorspronkelijke tekst schreef. De winnaar van de Vlaamse Cultuurprijs voor Film (2013), Nico Leunen, zorgde voor de knappe montage”, aldus de minister.

Uiteraard hoopt ze dat de film op 2 maart de nominatie kan omzetten in het felbegeerde beeldje. Ze benadrukte ook dat het departement Cultuur samen met het Vlaams Audiovisueel Fonds de filmcultuur zal versterken in binnen- en buitenland.

‘Vlaams creatief talent verovert de wereld’ (Kris Peeters)

Vlaams minister-president Kris Peeters looft via Twitter het “Vlaams creatief talent dat de wereld verovert”. Ook eerste minister Elio Di Rupo reageerde meteen op Twitter. Hij heeft het wel over “Belgian talent”, Belgisch talent dus. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content