Ophefmakend nieuw project van de Wachowskis

De Wachowskis, filmmakers van wereldfaam sinds de The Matrix-trilogie, zijn bezig aan een nieuw project met als werktitel Cobal Neural 9. Er lekte al wat smeuïge informatie over het bizarre plot.

De film vindt plaats in de toekomst, een eeuw later dan het heden. De belangrijkste verhaallijn wordt echter aan de hand van Cloverfield-achtige flashbacks ontrafeld. Digitale archeologen pluizen beeldmateriaal van CNN en chips van digitale camera’s uit, daterend uit de periode van de Amerikaanse bezetting van Irak. De protagonisten die de overgeleverde beelden domineren zijn een homoseksuele Amerikaanse soldaat en een militante Iraakse ex-soldaat / activist. De Amerikaanse soldaat heet, niet gespeend van ironie, Butch. Zijn doel is om alles wat in zicht is ’te neuken en te vermoorden’ in Irak. Tot hij de Irakees leert kennen en er verliefd op wordt.

De twee ontmoeten elkaar wanneer Butch op gevechtsmissie is. Snel zijn ze verwikkeld in de liefdesdaad, zij het op beestachtige wijze (lijntje uit het scenario: “They rut like animals behind this fence”) en, u leest dit goed, gehuld in boerka’s. De relatie van de twee minnaars komt tot wasdom en Butch leert zijn schoonfamilie kennen. Maar nadat hij ongewild de aandacht vestigt op het ouderlijke huis, slaat het onheil toe. Dit radicaliseert de twee en ze besluiten dat er maar één ding opzit: het doden van oorlogsarchitect George W. Bush. Tijdens één van de geheime uitstapjes van de president naar Irak, proberen ze hun slag te slaan.

De Wachowskis zijn momenteel ook nog bezig met een ander project, de verfilming van sci-fi-roman ‘Cloud Atlas’ van David Mitchell. Hiervoor is alles al veel concreter: aan het script wordt gewerkt door Tom Tykwer (‘Lola Rennt’ en ‘Perfume’) en de cast bestaat uit grote namen als Halle Berry, Tom Hanks en Natalie Portman.

Cobalt Neural 9 zou ongeveer 20 miljoen dollar moeten gaan kosten, terwijl Atlas een veel groter budget behoeft (hier wordt over blockbuster-cijfers als 80 miljoen dollar gesproken). De Irak-film kan niet op interesse van de grote studio’s rekenen, maar dat laten de Wachowskis ongetwijfeld niet aan hun hart komen. Ze kunnen gerust een deel van de inkomsten van de ’the Matrix’-films aanwenden om hun Irak-oorlog-project onafhankelijk te financieren. Als de geslachtsoperatie van Larry (nu ‘Lana’ Wachowski geheten) tenminste geen groot gat in de portemonnee heeft geslagen.

Laurens Bouckaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content