Ophef om de Oscars: roep om meer diversiteit neemt toe

De genomineerden © REUTERS

Er is wereldwijd felle kritiek geuit op de – volledig blanke – selectie genomineerden voor de Oscars en nu besloten zelfs twee prominenten hun kat te sturen naar de uitreiking. De president van de organisatie achter de felbegeerde filmprijzen belooft echter verbetering.

De lijst kandidaten voor een Oscarbeeldje oogt opvallend wit. Zo wit dat regisseur Spike Lee en actrice Jada Pinkett Smith besloten niet aanwezig te zijn op de avond van de uitreiking. “We kunnen niet langer bedelen om liefde, erkenning en respect,” verklaart Smith de boycot.

Ledenbestand herzien

Die opmerking komt aan bij Cheryl Boone Isaacs, de (overigens eerste zwarte) president van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Zij stuurde al een reactie de wereld in: “We erkennen de zorgen in onze gemeenschap, dus ik waardeer iedereen die me heeft benaderd. Zo kunnen we samen vooruitgang boeken.”

Verder heeft Isaacs ook al beloofd de belangrijke filmprijzen ethisch diverser te maken. Dat wil ze doen door het ledenbestand van de Oscars te herzien. “De komende dagen en weken zullen we het proces van het werven van leden onder de loep nemen om de broodnodige diversiteit in onze groep te krijgen.”

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content