Op de set met Joachim Lafosse: ‘Haat en geweld sluiten je op in je eigen hoofd’

© Kris Dewitte

Knack Focus mocht even mee op de set van een nieuwe Belgische film: Continuer van Joachim Lafosse.

Locatie: Marokko

Opnameduur: 34 dagen

Release: oktober 2018

Samuel heeft een leerkracht geslagen. Zijn moeder Sibylle wil hem weer in het gareel brengen. Dus neemt ze hem mee, wegt uit zijn vertrouwde context, op een lange tocht te paard door de even prachtige als ongastvrije bergen van Kirgizië. Dat is het uitgangspunt van Continuer, de nieuwe film waaraan de Brusselse regisseur Joachim Lafosse (Nue propriété, A perdre la raison) momenteel werkt.

Maar is zo’n maandenlange tête-à-tête met je moeder in niemandsland wel een goed idee, qua anger management? ‘Haat en geweld sluiten je op in je eigen hoofd. Die cel moet je openbreken’, vindt Lafosse. Paarden kunnen dat, denkt hij. ‘Het zijn machtige en tegelijkertijd zo fragiele wezens. Als je paardrijdt, controleer je niet alleen een dier, wat tederheid vereist, het betekent ook inzien en accepteren dat je soms, onvermijdelijk, de controle verliest. De imposante Kirgizische natuur, waarin moeder en zoon compleet op elkaar aangewezen zijn, zal dat besef versterken. En dat is even belangrijk voor Samuel als voor zijn alleenstaande mama. Door haar zoon te redden wil zij de teugels van haar eigen, volgens haar ontspoorde leven weer in handen nemen.

Un enfant sauvage‘, noemt regisseur Lafosse zijn negentienjarige hoofdrolspeler, de Zwitserse Kacey Mottet Klein. ‘Hij is geweldig. Ik snap waarom hij al lang als een van de grote Europese beloften geldt. Al sinds zijn tiende (toen hij met Isabelle Huppert in de Zwitserse Oscarinzending Home speelde, nvdr.) acteert hij op hoog niveau. Hij heeft enorm veel vuur in zich en tegelijkertijd stelt hij zich eerder gesloten op tegenover andere mensen. Met dieren kan hij het wel uitstekend vinden, zo blijkt. Op de set is hij niet van de paarden weg te slaan. Hij helpt de crew hen te verzorgen. En als er eentje geschrokken wegloopt, gaat hij er zelfs achteraan.’

Later: een sms van Lafosse. ‘Kacey heeft net het paard waarbij hij hier op de foto staat gekocht.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content