Omstreden film ‘Michael’ opent One Shot Cinema van Filmfestival Gent

De op het filmfestival van Cannes omstreden film ‘Michael’, een pedofiel die een tienjarig jongetje gevangen houdt, opent One Shot Cinema van het Filmfestival Gent. ‘One Shot Cinema’ toont elke maand een festivalfilm die niet in het reguliere circuit te zien is.

De op het filmfestival van Cannes omstreden film ‘Michael’ opent One Shot Cinema van het Filmfestival Gent. Samen met KASK wordt voortaan elke maand onder de noemer ‘One Shot Cinema’ een festivalfilm getoond die niet in het reguliere circuit te zien is. Dat meldt artistiek directeur Patrick Duynslaegher dinsdagavond.


“Met deze klinische studie van een pedofiel die een tienjarig jongetje gevangen houdt, brengt de debuterende Oostenrijkse regisseur Markus Schleinzer een straf staaltje van confronterende, malaise verwekkende cinema”, aldus Duynslaegher. “De strenge stijl en roerloze manier van vertellen maakt er een beklemmende ervaring van.”


Volgens de artistiek directeur roept “de figuur van de onopvallende pedofiel die jaren ongestoord zijn jong slachtoffer kan sekwestreren zonder dat iemand weet heeft van zijn dubbelleven, herinneringen op aan allerhande echt gebeurde pedofielschandalen die sinds de zaak-Dutroux de publieke opinie beroerden en de tabloids deden watertanden”.


“Van bij de ijselijke openingsscène van ‘Michael’ valt evenwel op dat Schleinzers aanpak van een bij uitstek sensationeel onderwerp volstrekt anti-sensationeel is en getuigt van een opmerkelijke beheersing.”


Michael was de meest omstreden film van het jongste festival van Cannes. “Na afloop van de enige festivalvertoning, zowel voor pers, publiek als filmmakers, werd in gelijke mate geapplaudisseerd en gejoeld. Uiteindelijk kreeg Michael toch de Prijs van de Jury, al was die jury even verdeeld als de pers.”`

Woensdag maakt het Filmfestival Gent de programmatie bekend. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content