Oliver Stone gaat film over Edward Snowden maken

© Reuters

Oliver Stone gaat het verhaal van de ondergedoken klokkenluider Edward Snowden verfilmen. De Hollywoodregisseur zal zich daarbij baseren op het boek The Snowden Files van The Guardian-journalist Luke Harding.

‘Het wordt een echte uitdaging’, zo omschrijft de Amerikaanse topregisseur Oliver Stone zijn nieuwe klus: de verfilming van het opmerkelijke verhaal rond de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Stone, die al meerdere politieke films op zijn actief heeft staan (denk Nixon, JFK), gaat zich voor de nieuwe fim baseren op het boek ‘The Snowden Files’ van Luke Harding, journalist bij The Guardian. De Britse krant kwam als eerste naar buiten met Snowdens onthullingen over de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in binnen- en buitenland. Hij had hiervoor een groot aantal geheime documenten doorgespeeld.

Enkele journalisten van ‘The Guardian’ zullen betrokkken worden bij de film. ‘Ik ben hier heel blij om’, liet Stone al verstaan. ‘Het is een van de beste verhalen van de 21ste eeuw.’ De opnames zouden in het najaar van start staan. Titel en vooropgestelde releasedatum zijn nog niet bekend.

Het wordt overigens een race tegen de klok, want een andere grote major staat al in de rij om het snowden-verhaal naar het witte doek te brengen. Sony Pictures, de producent van de James Bondfilms, zou zijn pijlen richten op een ander boek over de beruchte spionagepraktijken.

Snowden wordt door de VS nog altijd gezocht op beschuldiging van het lekken van staatsgeheimen. Hij bevindt zich al een tijd in Rusland, waar hij tijdelijk politiek asiel heeft gekregen. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content