Nieuwjaarsbrief van Adil El Arbi: aan de journalisten die in 2015 de wereld moeten uitleggen

‘Zou het geen goed idee zijn om eens te experimenteren met een goednieuwsshow, beste journalisten?’, oppert Image-regisseur en slimme mens Adil El Arbi. In zijn nieuwjaarsbrief voor Knack.be wenst hij de journalisten die in 2015 de wereld moeten uitleggen een gelukkig nieuwsjaar.
Beste journalisten,

Deze nieuwjaarsbrief adresseer ik aan jullie, aangezien ik samen met Bilall Fallah een film over journalisten heb geschreven en geregisseerd: Image.

Ik doe dit met een zekere tegenzin, want ik ben echt geen schrijver. De enige reden waarom ik scenario’s schrijf, is omdat niemand dat in onze plaats doet – voorlopig toch.

Jullie staan voor een moeilijke taak. Het jaar 2014 stond wééral bol van drama’s, gewelddadige gebeurtenissen en rampen. Alleen: er zijn ook nog enorm veel goeie dingen gebeurd. Dingen die volgens mij niet even veel aandacht hebben gekregen van journalisten, waardoor mensen wel eens het gevoel zouden kunnen krijgen dat de wereld naar de kloten is, dat er geen hoop meer is. Mogelijk duwt dit ons allemaal in een algemene depressie.

De vraag is dus: hoe gaan jullie journalisten ervoor zorgen dat 2015 ons niet nóg depressiever gaat maken? Sowieso is het niet jullie schuld dat er zoveel negativiteit is in de wereld. Maar de wereld is ook niet zo slecht. Nochtans: als ik de kranten lees en naar het journaal kijk, ben ik vaker ongelukkig dan gelukkig.

Eigenlijk heb ik enorm veel medelijden met jullie journalisten. Als ik elke dag zou moeten ploeteren door een moeras van slecht nieuws, zou ik al lang de kluts kwijt zijn. Gelukkig ben ik ‘maar’ met film bezig, en kan ik dus kiezen welke genres ik behandel voor mijn verhalen. Als ik op een dag puur escapisme wil maken, dan kan dat. Terwijl journalisten niet zomaar kunnen overgaan naar een goednieuwsshow.

Of misschien wel? Zou het geen goed idee zijn om eens te experimenteren met een goednieuwsshow? Om eens door een andere, optimistische bril naar de dingen te proberen kijken? Misschien kunnen alle positief ingestelde journalisten samenkomen en een goednieuwskrant maken, boordevol positieve feiten. Een soort Joepie voor volwassenen. Dat zou een mooi initiatief zijn. Wie weet zou zoiets ook wel succes hebben. Voor de mensen die dagelijks gebombardeerd worden met nieuws over hoe rot de wereld is, zou er dan eindelijk een andere optie zijn.

Maar wacht, eigenlijk is er helemaal geen goednieuwsshow nodig. Wat we wel nodig hebben, zijn journalisten die niet op zoek zijn naar sensatie, maar naar feiten en verschillende facetten van die feiten. Journalisten die niet alles door één soort bril bekijken, maar door een gevarieerde set aan brillen. Journalisten die ons hoop geven in de toekomst, ondanks alle slechte dingen die er gebeuren. Journalisten die ons hoop geven in journalisten.

Gelukkig nieuwsjaar,

Adil El Arbi

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content